Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, dünya genelinde nesli tükenmekte olan kırmızı göğüslü kazların, kışları geçirdikleri Bulgaristan’ın Kuzey Karadeniz bolgesinde yer alan Şabla ve Duran Gölü’ne hala dönmemelerine neden oldu.

Bu gerçek, Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan’da eş zamanlı olarak yapılan son kuş sayımı sırasında ortaya çıktı. Normal kış şartlarında, sayısı 50 bini bulan kırmızı göğüslü kazların dünya populasyonu, Kasım ile Mart ayları arasındaki kış günlerini Bulgaristan ve Romanya’daki Dobruca’nın sulak bölgelerinde geçiriyor.

Burada Latince ismi Branta ruficollis olan Avrupa ve Asya’nın en güzel kırmızı göğüslü kazı söz konusu. Tek renkli tüyülü olan kırmızı göğüslü kaz, 56 сm’lik boyu ve 135 сm’lik kanat açıklığı ile son derece atraktif bir türdür.

2020 yılının son günlerinde yapılan sayım sırasında büyük bir bölümünün Romanya’da olduğu ve sadece 18 bin kazın geri döndüğü saptandı. Tuna Nehri boyunca, daha doğrusu Sviştov-Belene, Burgas ve Dobruca’nın sulak bölgelerinde bu nadir kuş türünden 130 tanesi görüldü.

BNR

Reklamlar