Ertaş ÇAKIR
Tarih: 16 Nisan 2021

Siyasette meydanlardan gelenlerle eski kurtlar Sofya meclisinde yüz yüze geldiler. Eski dostlar birbirine kazık atınca sonra yüzleşmeleri zor olur ya, işte böyle bir durum yaşandı. Eski dost oldukları bilinen “bTV” televizyonunda “Slavi Trifonov’un eğlence programında” defalarsa sarmaşıp öpüşen son seçimlerde 75. birinci olan Başbakan Boyko Borisov ile 51 milletvekili ile 2. olan şovcu Slavi Trifonov’un arasından kara kedi geçti.  Bir de meclis açılırken törensel yemine ikisi de gelmedi. Herkes bunların arasında para alış verişi, ödenmemiş borç olduğunu düşündü. Seçimler insanları birbirine düşman edebiliyormuş maalesef…

Başbakan Borisov istifasını attı, izine çıktı.

Ben ise ondan fazla, 200 danışmanı varmış onları düşündüm. Adamlar işsiz, gelirsiz, kimsesiz mi kalacak acaba? Çünkü  Slavi Trifonov’un özel danışmanları, kendi kulisi var.

Herkesin ağızında “restart” sözü dolaşıyor. Yeniden başlamak anlamına geliyormuş. Son 30 yılda Bulgaristan’ın “üçüncü felaketini” yaşadığını geveliyor. Şimdi yeniden başlanacaksa, hangi noktadan yeniden başlanacak, bu biliniyor mu? Bunu kim belirleyecek. Moskova ya da Washington’dan telefon bu bekleniyor? Bu telefon kime açılacak?

Bayan Kristina Gerolan Daniel Mitov’u başbakan olarak teklif ediyor.  Pazartesi gün saat 9’da Cumhurbaikanı Rumen Radev’e olay bildirilecek. Bu adam daha önce 2 defa Bulgaristan’a ihanet etti, milli menfaatlerimizle ticaret yaptı. Bayan İrina Bokova BMT Genel Sekreteri seçilmek üzere kastinge girdiğinde, yerine Kristina Georgieva’yı lanse edip gönderdi.

İkinci olarak da, 2015 yılında Bulgaristan’ın BKT Güvenlik Konseyi üyeliği zamanı gelmişti, yerimizi Polonya’ya devretti. Bu 50 yılda bir ele geçen bir fırsattır. Bunlar büyük yanlışlardır. Borisov’un bu kişiyi başbakan adayı göstermesi, vatandaşta kafa karışıklığı yaratmış durumdadır.

GERRB hükümetinin istifasını meclis onayladı ve defter dürüldü. Bu istifa için bir buçuk yıldan beri mücadele veren milletvekilleri ayağa kalktı, ardından 3 günden sonra eski başbakan Borisov ile Maliye Bakanı hesap vermek için meclise çağrıldı, meclis coştu, sevinçten kükredi. Ne ki gelip gelmeyecekleri belli değil! Borisov 2 yıldan beri Sofya meclisine uğramamıştır. Milletvekillerini küçümsüyor olmalı…

16 Nisan 2021’de 12 yıldan beri ilk kez GERB partisi hükümetlerinin denetlenmesi için komisyon kuruldu ve başkanlığına eski kamu denetçisi Bayan Maya Manolova seçildi. Bu denetleme işi ne kadar sürer ve kaç bin kişinin ülkemizden kaçmasına neden olur bilinmiyor!

Eski Başnakan Borisov’un partisi GERB seçimleri kazandık, ikinci parti ile aramızda 9 puan fark var, “en büyük parti biziz” demeye çalışsa da, parlamento içinde de ciddi sıkıştırılıyor. 2009 yılından 2021 yılı seçimlerine kadar GERB partisinin toplam 800 000 (sekiz yüz bin) oy kaybettiği yüzlerine vuruluyor. 2021 seçimlerinde 400 bin oy alan GERB partisinin başlıca devlet maaş ödediği memurlarından, polis ve jandarma, itfayiyeve yakınlarından, şoförlerden ve kendilerine direk bağlı olan görevli kesimden almıştır.

Hükümeti  “Var, Böyle Bir Halk” partisi kurduğunda bu memur tabaka, daha önce olduğu gibi kendiliğinden Svetoslav Trifonov’un partisine akacaktır. Her zaman öyle olmuştur. Borisov’un partisinin her geçen günle eriyeceğini, dağılacağı ve Çar II. Simeon partisi, İvan Kostov’un partisi, Demokratik Güçler Birliği (CDC) gibi eriyip gideceği artık biliniyor. Bulgaristan’da bu işin geri dönüşü yok.

Yeni koşullarda işi en zor olan Boyko Borisov,  medya açtı ağızını “çekil evine, bahçene bak, keyfini yaşa” yazarken, Beyaz Saray’ın GERB partisine iyice yan baktığı, “bir uçak filosu ve bir de ikinci el bir uçak gemisi alırsan, bakarız” dedikleri işitildi. Yeni uçak veya uçak gemisi almaya Bulgaristan’da artık para yok. Yılbaşından beri 5 milyar leva harcanmış, hesabı kitabı yok. Devlet hazinesinde topu topu 1 400 000 000 (bir milyar dört yüz milyon leva) kalmış, neredeyse dibe vurmuşuz. Durumun vazıyeti ise kötü mü kötü…

Bazı medyalar, Borisov’un görev yıllarında Moskova’ya yaptığı iyilikleri, “Balkan” gaz boru hattını falan ve bir sürü hademeliği anımsatarak, Rusya başkentinin kenarında “Rublyovka”  kapalı, korumalı, süper lüks semtten birkaç milyona bir konak ya da bir uygun daire alıp, yan gelip keyif sürmesini öneriyorlar. Adam kalsın mı kaçsın mı, her gün Batıyı konuşurken, sonunda Doğu’ya sığınmayı mı seçsin, pek bilinmiyor. Püsküllü bela…

Bulgaristan’da meclisin açılışının 2. gününde kaynamaya başlayan kazanı dikkat edelim taşırmayalım. Bu işler artık bizim, yurtdışındaki seçmenlerin elinde. Meclise girenlerden yarısı genç ve deneyimsiz, her şey beklenebilir. Dananın kuyruğu asıl yurtdışındaki seçmenin hak ve hukuku görüşülürken kopacak.

Hadi hayırlısı.

Demokrasi dediğin canlı bir varlık gibi, beslemeden, sırtını sıvazlamadan, hatırını saymadan büyümüyor.

Okuyanlara ve paylaşanlara teşekkürler.

Reklamlar