Bulgaristan Meclis Başkanı Tsveta Karayançeva, Rusya Federasyonu Federal Meclisi Federasyon Konseyinde yaptığı konuşmada, “Ülkemiz, Balkan Doğal Gaz Dağıtım Merkezi kurulması bağlamında Türk Akımı doğal gaz boru hattının bir kısmının Bulgaristan topraklarından geçme olasılığını desteklemektedir. Bu, gaz arzının ve rekabetçi fiyatların gerçek anlamda çeşitlenmesini sağlayacaktır. Bulgaristan, mevcut Avrupa Birliği (AB) mevzuatına uyan, arz güvenliğine ve Enerji Birliği’nin hedeflerine katkıda bulunan ve ekonomik gerekçesi olan hiçbir projeye itiraz etmemektedir” diye kaydetti.

İlk defa bir Bulgaristan Parlamentosu Başkanı, Rusya Parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi üyelerine hitaben konuştu.

Karayançeva, ”Rusya ve Bulgaristan’ın uzun süredir ortak olduğu enerji alanındaki ikili ilişkileri derinleştirme potansiyeli var. Enerji iş birliği, hedefe uygunluk, rekabet gücü, şeffaflık, arz güvenliği ve piyasaya dayalı fiyat ilkeleri doğrultusunda sürdürülmelidir. Bulgaristan, hem AB’nin hem de ülkenin enerji güvenliğini sağlama amaçlı bir politika izliyor” diye ekledi.

Meclis Başkanı, Bulgaristan ve Rusya arasındaki nükleer enerji alanındaki işbirliğinin, dikkatli, sorumlu ve derinlemesine bir tartışmayı gerektirdiğini belirtti. Karayançeva, Bulgaristan – Rusya işbirliği gündeminde yatırım perspektifi de olduğunu ekledi.

Karayançeva, ”Son bir buçuk yıl içinde Bulgaristan ve Rusya arasında en üst düzeyde siyasi diyalog ümit vericidir. Siyasi temasların dinamikleri ve ikili ilişkilerin güçlü potansiyeli, pratikte karşılıklı yarar sağlayan işbirliğinde bir artışa yol açmalıdır. Rusya Federasyonu ile ilişkilerimizi diyalog, yapıcı işbirliği ve karşılıklı çıkarlara saygı çerçevesinde geliştirmek istiyoruz” diye belirtti.

Karayançeva, Bulgaristan ile Rusya arasındaki ilişkilerin en güçlü bağlantıyla – ruh, inanç ve kültürle bağlantılı olduğunu vurguladı. Meclis Başkanı, ”İlişkilerimiz sağlam bir tarihsel temele dayanır, uzun bir geçmişe ve güçlü bir duygusal yüke sahiptir. Slav yazısı ve Bulgar alfabesi, edebiyat ve kültür, dilsel ve manevi yakınlık, kutsal havariler Kiril ve Metodius kardeşlerinin çalışmaları ve diğer birçok Slav ülkelerinde aydınlanma döneminin temsilcileri milletlerimiz arasındaki bağları her zaman aydınlatacaktır” diye kaydetti.

Meclis Başkanı, ”Bulgaristan ile Rusya arasındaki ilişkilerin yüzyıllar boyunca derin kökleri var, ancak hiç şüphesiz Bulgaristan – Rusya bağlarının tarihindeki dönüm noktası Bulgaristan’ın Kurtuluşu olmuştur. Biz hatırlıyoruz ve şunu asla unutmayacağız ki vatanımızın özgürlüğü uğruna binlerce Rus askeri hayatını kaybetti, özgürlük Bulgaristan’ın yeni bir hayata başlamasına ve modern bir Avrupa devleti olarak kurulmasına yol açtı. 140 yıldan beri Bulgaristan, Bulgaristan devletinin yeniden kurulması için Rusya’ya derinden müteşekkirdir” diye ekledi.

Meclis Başkanı, ”Bulgaristan – Rusya ilişkileri sürekli olarak karmaşık bir dünya, krizlerin arttığı bir dünya, uzun süren çatışma çözüm süreçleri, kırılgan dengeler ve uluslararası bağlamda çıkarların birbirine uyulmasının zor olduğu koşullarda gelişiyor. Rusya ile diyalogda Bulgaristan, ulusal çıkarları ve AB ile NATO üye devletlerinin ortak politikasını izliyor. AB ve NATO üyesi olan Bulgaristan, bu iki kuruluşun Rusya Federasyonu ile diyalogunu geliştirmesine yardımcı olabilir. Bulgaristan’ın güvenin geri kazanılmasından ve Brüksel ile Moskova arasında açık ve pragmatik ilişkiler geliştirilmesinden çıkarı var” dedi.

Meclis Başkanı Tsveta Karayançeva başkanlığındaki Bulgaristan Meclisi heyeti, Moskva’ya iki günlük resmi ziyarette bulunuyor. Heyette Bulgaristan-Rusya Parlamentolararası Dostluk Grubu Eş Başkanları Krasimir Velçev ve Anton Kutev, Bulgaristan-Rusya Parlamentolararası Dostluk Grubu Eş Başkan Yardımcısı Volen Siderov ve milletvekilleri Diyana Savateva, Boryana Georgieva ve Ahmet Ahmedov yer alıyor.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar