18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ
Sakin ÖNER

18 Mart Çanakkale Zaferi; güç dengelerinin tamamen değiştiği, olayların akışı üzerinde Türk Milletinin belirleyici olduğu, dünya tarihinin en önemli dönüm noktalarından biridir. Bu zafer, Türk milletinin ve ordusunun Balkan Savaşlarında kırılan onurunun ve itibarının iadesidir.

Bu zafer, 250 bin vatan evlâdının kanları ve canları pahasına kazanılmış büyük bir kahramanlık destanıdır. Bu zafer, kahraman Türk askerinin iman ve azminin, metanet ve cesaretinin açık bir göstergesidir. Bu zafer, Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri dehasının Türk milletince tanındığı ve Kurtuluş Savaşının ilk meşalesinin tutuşturulduğu bir zaferdir.
3 Kasım 1914 – 18 Mart 1915 tarihleri arasında Çanakkale Boğazı’nda cereyan eden bir seri deniz savaşıyla, Gelibolu yarımadasında 25 Nisan 1915-8/9 Ocak 1916 tarihleri arasında yapılan kara savaşları Türk tarihinin en şerefli sayfalarını dolduran birer zafer destanıdır.
Birinci Dünya Savaşı’nı galip bitirmek isteyen dönemin en güçlü devletleri İngiliz ve Fransızlar, donanmalarıyla Çanakkale Boğazını geçip İstanbul’u almak ve Osmanlı devletini tarih sahnesinden silmek istiyorlardı.

Bu yüzden, Çanakkale Boğazı’nda aylarca süren bir dizi deniz ve kara savaşı yapılmıştır. Bu savaşın kaderini değiştiren an, askerimizin cephanesi bitip paniğe kapıldığında, 19. Tümen Komutanı Mustafa Kemal’in “süngü tak” emrini verip “Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve başka komutanlar gelebilir” dediği andır.
Mustafa Kemal’in Anafartalar’da parlayan yıldızını 18 Mart’ın şafağı aydınlatmıştır. Bu zafer, Türk’e, öz benliğini, milli kimliğini bulma yolunu göstermiş, özgüvenini kazandırmıştır. Türk bağımsızlık savaşının temelleri, Çanakkale’nin sularında ve Conk Bayırı’nda atılmıştır. Çanakkale savaşlarında kazanılan zaferler;

Türk kurtuluş ve bağımsızlık savaşına maya çalmış; milli bilinci ve milli ruhu yeniden ateşlemiş ve Türklük, tarihteki şanlı ve seçkin yerini böylece almıştır.

İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, Çanakkale Şehitlerinin aziz hâtırasına ithafen yazdığı meşhur şiirinde şehitlerimize şöyle seslenmiştir:

Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın Gömelim gel seni tarıhe desem sığmazsın

Ey şehit oğlu şehit, isteme benden makber;
Sana aguşunu açmış duruyor peygamber.

Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü milletimize kutlu olsun. Kutladığımız bu anlamlı zafer gününde, kutsal vatan topraklarını canları ve kanları pahasına müdafaa ederek vatan uğrunda şehitlik ve gazilik onuruna erişen aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyoruz.

Ruhları şad, mekanı cennet olsun.

Reklamlar