BGSAM
Tarih: 23 Nisan 2021

Dış ülkelerdeki seçmenlerimiz posta ve internet üzerinden oy kullanmayı engelleme teşebbüslerini kınadı.

BULTÜRK özgür ve eşit haklı seçime ve seçilme hakkını davasında öncüdür. BULTÜRK Genel Başkanı Rafet Ulutürk bildiriyi imzaladı.

Bildiri:

Bulgaristan Cumhuriyeti Seçim Kanununda değişiklik yaparak, dış ülkelerdeki seçmenlerin posta veya internet üzerinden oy kullanma hakkının yasallaşmasını askıya alarak engelleyen, Avrupalı Bulgaristan Vatandaşları Partisi GERB, Hak ve Özgürlükler Partisi HÖH – DPS ve Bulgaristan Sosyalist Parti BSP’ye sesleniyoruz.

21 Nisan 2021 günü Bulgaristan Cumhuriyeti Halk Meclisi Hukuk Komisyonunda GERB, BSP ve HÖH-DPS partileri dış ülkelerdeki Bulgaristan vatandaşı seçmenlerin posta ve internet üzerinden seçime katılarak oy kullanma hakkını bloke etmiştir. Söz konusu olan 2 milyon seçmendir. Seçim Kanununda değişiklik yapılması tekliflerimiz askıya alınmıştır.

Değerli Bayanlar ve Baylar,

Politik kimliğinize ve uyduğunuz parti disiplinine bakmaksızın, siz her şeyden önce halkımızı temsil etmek için seçilmiş kişilersiniz. Bu hususu dikkate alarak sizden, Anayasaya uyarak, yurt içinde ve yurt dışındaki tüm vatandaşların haklarını savunmanızı rica ediyoruz. Sizin hiç saydığınız seçme ve seçilme hakkımız ne yazık ki yurt dışındaki yüzbinlerce, milyonlarca vatandaşımızın hakkıdır. Yıllardan beri çiğnen bir insan ve vatandaş hakkımızdır.

Yaptığınız yanlışlığı düzeltmeniz hakkınızdır.

Son seçimlerde bu konuda yaşadıklarımızı sizinle kısaca paylaşmak istiyoruz. Korona virüsü şartları olmasa bile dış ülkelerde seçim yapma biz gurbetçilerin sırtındadır. Bu ağır bir yüktür. Binlerce sayfa kâğıt evrak, imzalar ve kaşelerle gerçekleşen bu süreç, 21. yüzyılda artık zamanını doldurmuş, yaşadığımız ülkelerde uygulanmayan, zor, çileli ve gerçekleştirilmesi zor bir iştir. Biz, bugün bu bildiriyi yazan ve imzalayan toplum temsilcileri bu çılgınlığın bir daha ne yakında ne de uzak bir zamanda tekrar etmemesi için elimizden geleni ardımıza koymadan mücadele edeceğimizi bildiriyoruz. Her defasında bildiri doldurup imzalayarak kimliğimizi ve yaşadığımızı ispat etmek gereksiz bir işlemdir. Bu seçimde kilometrelerle kuyrukları fotoğraflayarak sizlere gönderdik.

Dış ülkelerde seçim örgütlemek olağanüstü güç bir iş. Seçmen listelerini dış ülkelere göndermiyorsunuz. Her seçmen her defasında yeniden kayıt yaptırmak zorunda kalıyor. Yaşlı seçmenlerden, soğuk, virüslü ortamlarda, ayakta Bildiri doldurmaları talep ediliyor. Bu insanlık dışı bir çiledir. Seçim seksiyonunu açılan bölgedeki seçmen sayısını öngörebilmek zor, mesafeler uzak, seçim günü çile çektik. Olağanüstü ağır koşullarda, hakaret işiterek oy verdik. Birçoğumuz oyumuzu veremedik.

Posta usulüyle seçime katılma yaşadığımız ülkelerde 100 yıldan beri kullanılıyor. Bu usulün bazı yerlerde başarısız olduğu iddiaları yalandır. Bulgar postalarına güveni olmayanlar seçim seksiyonuna gidip oyunu verebilir. Bizim de seçeneğimiz olsun! Bize bu hak tanınmıyor. Çok uzak yerlerde olanlarımızın seçime katılmak için başka şansı yoktur. Birçok yerde bu bizim TEK şansımızdır. Oyumuzu ilgili Bulgar Konsolosluğuna gönderirken yerel postalarla sorun yaşamayacağımıza eminiz.

Sofya Meclisi Hukuk Komisyonu iddiaları daha birçok örnekle çürütebiliriz. Fakat amacımız bu değildir. Diğer ülkelerde posta ile oy vermenin güvenli olduğuna ilişkin sayısız örnekler ve emsaller sunabiliriz. Kararlılık olduğunda her soruna çözüm bulunabilir.

Yurtdışındaki Bulgaristan vatandaşları, Bulgaristan’da yaşayanlardan daha az yurtsever değildir. Onların Bulgaristan’ın demokratikleşmesi davasına kazanılması uzun vadeli planlarda Vatanımızın yararına olacaktır.

Biz sizleri devlet adamı bilinciyle karar almaya davet ediyoruz!

Bulgaristan Anayasasında yazdığı gibi, yurt içinde ve yurt dışındaki Bulgaristan vatandaşlarının hepsine özgür oy kullanma, seçme ve seçilme sağlayınız!

Dış ülkelerdeki Bulgaristanlı Seçmenleri temsil eden derneklerin ortak bildirisidir!

Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği BULTÜRK ve Avrupa ülkelerindeki Bulgaristan Türk, Pomak ve Müslüman Çingene dernek, kültür dernek ve kulüpleri adına BULTÜRK Genel Başkanı Rafet Ulutürk tarafından imzalanmıştır.

Paylaşınız.

Reklamlar