Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Sofya’da İspanya Başbakanı Mariano Rahoy ile bir araya geldi. İki hükümet başkanı, görüşme sonrası ortak bir basın açıklaması yaptı. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, “Hiç şüphesiz Bulgaristan Avrupa Birliği (AB) Konseyi Dönem Başkanlığı en başarılı olanlardan biridir” dedi.

Boyko Borisov, İspanyol meslektaşının Bulgaristan Başkanlığını takdir etmesinden dolayı Bulgaristan halkı adına teşekkür etti.

Rahoy,” Diğer birçok durumda söylediğim gibi, daha iyi entegrasyon için çalışacağız. Ancak el ele verirsek zamanımızın zorlukları ile başa çıkabileceğimize ve AB vatandaşlarının sıkıntıları ve karşılaştığı sorunlara cevap verebileceğimize ikna olduk” diye belirtti.

Rahoy, Kosova lideri Haşim Taci ile aynı masaya oturmamak için yarın başlayacak olan önemli AB-Batı Balkanlar Zirvesi’nden önce Bulgaristan’a geldi.

İki başbakanın ele aldığı konular arasında Avrupa Komisyonu’nun bir sonraki mali çerçeve önerisi yer alıyor. İspanya Başbakanı, AB Konseyi Dönem Başkanı olarak Bulgaristan Başbakanı’nın kendisini, İspanya’nın her zaman uyum politikasının uygulanmasında destekleyeceği konusunda ikna etmek istediğini vurguladı.

Mariano Rahoy,” Bu politika, Avrupa entegrasyonu sürecinde ve kıtadaki sosyal uyum sürecinin temel ayağı olmaya devam etmelidir” diye kaydetti.

İki başbakanın, Bulgaristan ile İspanya arasındaki harika ilişkilere değindikleri anlaşıldı.

Bulgaristan Başbakanı, Hareketlilik Paketi hakkında da konuştuklarını belirtti.

Borisov, Rahoy’a nakliye şirketlerinin, işçilerinin, özellikle de TIR’ların durak yerleri, 48 saatlik dinlenme, nakliyat sigortasının parametreleri konusunda aynı kefeye konulması gerektiğini söylediğini açıkladı. Borisov,”Dolayısıyla en çok endişe duyduğumuz şey, TIR sürücülerinin üç haftada bir evine dönmesi, Bulgaristan’ın nerede, İngiltere’nin, Hollanda’nın ya da Almanya’nın nerede olduğu göz önüne alındığında böyle bir şey bizde nakliye sektörünü öldürecek” diye belirtti. Bir önceki gün Avrupa Komisyonu’nun Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Violeta Bulc ile konu üzerinde çok çalıştıklarını söyleyen Borisov,  yardımcılarıyla çalışmalara devam ettiklerini ifade etti. Başbakan,” Meslektaşlarıma yarın vereceğim bazı metinler var, böylece taşıyıcılarımız için makul bir çözüm bulunabilir” diye kaydetti.

Borisov, Rahoy’u Bulgaristan’ın Batı Balkanlar hakkında yaptığı çalışmalarla ilgili bilgilendirdiğini açıklayan Borisov, “Ve aslında belirlediğimiz ana hedef Balkanlar’ı bir şantiye haline getirmektir. Balkanlar’ın yaşamak, iş yapmak ve tatil için iyi bir yer olmasını istiyoruz. İspanya’nın bizi bu konuda desteklediğine inanıyorum. Tek hedefimiz barışın sürmesi ve Balkanlar’da yaşam standardının iyileştirilmesidir” diye ekledi.

Bulgaristan’ın Schengen ve Avro Bölgesi’ne üyelik yolunda emin adımlarla ilerlediğini ifade eden Bırisov, “Kriterleri karşılıyoruz, İspanya bizi destekliyor” dedi.

Mariano Rahoy, İspanya’nın Batı Balkanlar konusunda her zaman yapıcı bir tutum sergilediğini söyledi.

Rahoy,” İspanya’nın, Başbakan Boyko Borisov’a da söylediğim gibi, AB’nin değerleri açısından bölgenin kalkınmasına ve istikrarına katkıda bulunan tüm tedbirleri destekleyecek” dedi.

Rahoy,” Zirveye katılmamam kararı sanırım birkaç yıldan beri her zaman beyan ettiğimiz karara en uygun olanıdır. Her halükarda bir şeyi vurgulamak isterim, bu, bizi endişelendiren sorunlar açısından tarafsız olan sonuç bildirgesiyle ilgilidir ki bu yüzden Sayın Borisov’un çabalarından dolayı bir kez daha teşekkür etmek istiyorum, çünkü bize bu bildirgeyi destekleme fırsatı verdi” diye belirtti.

Rahoy, ülkemize Batı Balkanlar konusundaki önemli zirveden bir gün önce geldi. Ancak İspanya Başbakanı, Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taci ile bir masada oturmayı reddettiği için 17 Mayıs’ta yapılacak zirveye katılmayacak. Nedeni Rahoy’un Kosova’ya karşı tavrıdır. İspanya, Kosova’nın Sırbistan’dan bağımsızlığını tanımıyor, çünkü bunun Katalonya’nın da İspanya’dan ayrılmasını ve ülkenin bölünmesini teşvik edebileceğini düşünüyor.

Bulgaristan-İspanya ilişkilerine gelince, Rahoy’un ifadelerine göre onlar çok önemli noktaya geldi. Her iki ülke de AB bütçesi dahil olmak üzere AB projeleri üzerinde birlikte çalışmaktadır.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar