Razgrad’ta oturan Gönül Ali, uzun yıllardır geçimini elbise dikmek ve onarmakla sağlıyor. Çoğun zanaatlar gibi terziliğin de yokolmaya yüz tuttuğu, elbise dikenlerin ise birer birer daha kazançlı işlere yönelmeye bir zamanda iğneyi elinde düşürmeyen, dikiş makinesinin yanında ayrılmayan Gönül Hanım, oturduğu apartman dairesinin bir odasını atölyeye çevirmiş bulunuyor. Dikiş makineleri, ütü masası ve her türlü terzilik araç ve malzemenin yerli yerinde durduğu bu odada usta terzinin vazgeçilmez yardımcısı olan dizüstü bilgisayar da hakettiği yeri alıyor. Internet sayesinde modaya ayak uydurmayı başaran kadın, müşterilerine kolaylık sağlamak ve sunduğu hizmetlerin reklamını yapmak üzere facebookta kendi sayfasını oluşturmuş bulunuyor.

Kavarna’ya bağlı küçük bir köyde dünyaya gelen Gönül Ali, Deliorman’a kalbinin rehberliğinde gelerek Razgrad’ta evlendi. Daha çocukken dikiş ve örgü işlerine merak sardığını paylaşan terzi “6. veya 7. sınıf öğrencisiyken anneannem ve demem bana dikiş makinesi hediye edince elime aldığım makas ve kumaşlar, hayatım boyunca süren bir tutku haline geldi” diyor.

Zooteknik bölümünden mezun olsa da orta okulu bitirdikten sonra dikiş kurslarına yazılan Gönül Hanım zamanla kendini tamamen elbise dikim ve onarımına verdi. Kızına etek ve elbise dikmekle, komşularının elbiselerini onarmakla başlayan terzilik hevesi, zamanla kumaş, dikiş ve tasarım tutkusu halini aldı. Yıllar boyunca bilgi ve deneyim edinen terzinin müşterileri de gün geçtikçe arttı. Aldığı siparişleri yetiştirmek için bazen gece gündüz çalıştı. Perde, nevresim takımı ve örtü siparişlerini zamanında bitirmek üzere kızı ve eşinden destek aldı.

Kızınının terzilik zanaatına sanatı tercih ettiğini söyleyen Gönül Ali, 7 yaşındaki kız torununun dikiş işlerine meraklı olmasından dolayı çok sevinçli olduğunu paylaşırken şimdi çoğu gençlerin bir düğmenin bile nasıl dikileceğini bilmediğinden dolayı üzüntü duyuyor.

Terzilerin rağbette olmadığı, çoğu insanın elbise diktirmektense hazır giyim almayı tercih ettiği günümüzde atölyeye gelenlerin çoğu fermuar değiştirme, kısaltma gibi tadilat işleri yaptırıyorlar.

Gençlerin mesleğe olan ilgisi ne kadar az olsa da Gönül Hanım dikiş okulları veya en azından meslek liselerindeki terzilik sınıflarının korunması gerektiği görüşünü savunuyor konuğumuz.

Örgü yapmayı da seven usta terzi, dikiş, nakış ve örgü işlerinin elele gittiğini paylaştı. 15 yıldır 13 Haziran’da düzenlenen Uluslararası Açıkhava Örgü Günü’ne katılan mahiretli kadın, bu yıl Covid-19’dan dolayı etkinliğe online katılarak ördüğü bardak altlığı çeşitlerini beğeniye sundu.

Yıllar içinde birçok hayır inisyatifine katıldığını, ama kime ve nasıl yardım ettiğini hiçbir zaman duyurmadığını söyleyen Gönül Ali, “Ne yaptıysam can-i gönülden yaptım, hayır için yapılanları anlatmamak gerekir” diyor.

Reklamlar