Omurtag’daki insanlar, bir pandemide meydana gelen şiddetli su krizi nedeniyle üç gün içinde ikinci bir protesto düzenlediler ve en azından daha fazla su taşıyıcısı istiyorlar.

İnsanlar, en azından yıkamak için sularını doldurmaları için daha fazla su taşıyıcı sağlamak istiyorlar.

“Su istiyoruz”! Omurtaglılar, ev yapımı afişlere yazılan bu sözlerle Pazar öğleden sonra da protesto etti ve sonunda bir şeyler yapılmasını ve su verilmesini talep etti. Düzenli değilse, normal insanlar gibi, en azından tahammül edilebilir bir rejimde ve bir pandemide.

Son haftalarda haftada bir 2-3 saat su içiyorlar ama üst katlarda sıvı yetmiyor. Şehirde sadece iki tane olduğu ve yeterli olmadığı için su taşıyıcıları da istiyorlar. İlk gezileri Cuma günü Sofya-Varna ana yolunu kapatmak istediklerinde oldukça spontane oldu.

“Trud” un belirttiği gibi, su kıtlığından kaynaklanan bir sonraki krizin nedeni Kipilovo’daki su kaynağındaki azalan akış ve 43 kilometrelik su kaynağındaki kayıplardır. Su, şehrin içinde ayrı bir yerde, çeşmelere ulaşmadan ve sıvıyı insanların evlerine ulaştırmak zorunda olan çürümüş borular nedeniyle sızıyor.

Değerli sıvıyı toplamak zorunda olan şehrin rezervuarları saniyede yalnızca 3-3,5 litre içerir ve suyun şebekeye akması için bir miktar hacim toplamak bir haftadan fazla zaman alır.

Yetkili makamlar geçen hafta, şu anda tek kurtarma seçeneğinin Kipilovo bölgesindeki ikinci bir kaynaktan ek su çekimi olduğunu duyurdular. Böylelikle suya ilkinden biraz daha eklenecek ve Omurtag’dakiler gün içinde çeşmelerin başında 2-3 saat içinde her türlü kabı doldurmayı bekleyecekler.

Acil ilave su çekimi talebi Çevre ve Su Bakanlığına gönderildi, iki bölgedeki Havza Müdürlükleri ile görüşmeler sürüyor. Bu nedenle insanlar posterler üzerine bir talep yazdı: “Bakan Dimitrov, Kipilovo 2’nin baharına izin ver”.
Yüzlerce kişinin katıldığı Pazar günü protestoya Omurtag Belediye Başkanı Eşref Eşrefov ve Omurtag’da yaşayan ve sadece iki gün önce evde koronavirüs tedavisi gören Targovişte Bölge Valisi Mitko Staykov katıldı. Her iki belediyenin sakinlerine zarar vermeden ortak eylemler için Kipilovo’daki su kaynaklarının topraklarında bulunan Kotel belediyesi ile görüştüklerini halka açıkladı. MoEW’de de toplantılar yapılacak.

Staykov, dahili su tedarik şebekesinin değiştirilmesi için fon sağlandığını ve su tedariki için aranacağını duyurdu. Daha fazla su taşıyıcısı aramaya söz verdi, böylece insanlar onları en azından evsel amaçlarla doldurabilsin.
Belediye Başkanı Eşrefov, derin sondajın devreye alınması gibi diğer kaynaklardan ilave su temini için bir seçenek üzerinde de çalıştıklarını sözlerine ekledi.

“50 yılı aşkın süredir böyleydi. Su yok. Su ısıtıcısı yok, çamaşır makinesini çalıştırabilirsiniz. Bu durumda ne tür el yıkama ve banyo, hijyen ve önlemlere dikkat etmeliyiz ”diye merak ediyor insanlar.

BG Haber

Reklamlar