Türkiye’nin Filibe Başkonsolosu Hüseyin Ergani, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki hain darbe girişimine ilişkin Bulgaristan basınına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Başkonsolos, hain darbe girişiminin 3. yıldönümünde FETÖ mensuplarına karşı yapılan yargılama süreci hakkında bilgi verdi.

Başkonsolos Ergani, Fetullahçı Terör Örgütü’nün omurgasının Türkiye’de büyük ölçüde kırıldığını, mücadelenin belli bir aşamaya geldiğini belirtti. Ergani devamında, “Yargılamalarda artık birinci derece mahkemelerden kararlar çıkmaya başladı. Bu süreçte oğlan üstü koşullarda bir mücadele gerçekleştirdik ve bunda da başarılı olduk. Kanun Hükmündeki Kararnameler (KHK) ile görevden alınanlar, mağdur olmuş olabilecek şüphelilerin durumunu yeniden itirazı olanların, bu itirazları değerlendirebileceği bir mekanizma kuruldu. Bu oğlan üstü hal işlemlerini inceleme komisyonu adı ile kurulan komisyon itiraz başvuruları aldı ve bu başvuruların şu ana kadar yarısından fazlası değerlendirildi. İtirazları haklı görülen şahısların da tekrar kendiişlerine ve mesleklerine dönmelerinin önü açıldı. Darbe süreci sonucunda bu mücadeleyi yürütmek konusunda birçok hukuku işlem KHK ile gerçekleşmişti. İlerleyen süreçte bu KHK’lar Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin onayına sunulmuş ve onaylanmıştır.” diye belirtti.

Başkonsolos Ergani basın mensuplarına üç yıl önce meydana gelen hain ve kanlı darbe girişimi hakkında bazı bilgiler verdi. Hain darbe girişiminin Türkiye tarihinde gerçekleşen en kanlı terör saldırısı niteliğinde olan bir eylem olduğunun altını çizdi.

FETÖ’nün yurtdışındaki yapılanması ile ilgili girişimlerin devam ettiğini belirten Ergani, iki ülkenin (Pakistan ve KKTC) FETÖ’yü terör örgütü olarak tanıdıklarını, 18 ülkede örgüte ait okulların Türkiye Maarif Vakfına devrettiğini ve 36 ülkede de terör örgütüne ait okul ve kursların kapatıldığını belirtti.

Başkonsolos, hain darbe girişiminin yaşandığı günden hemen sonra Bulgaristan hükümetinin ve Bulgar halkının, Türk halkının yanında olduğunu ve Türk demokrasisinin yanında olduklarını belirtti, dolayısıyla kendilerine teşekkür etti.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar