Bulgaristan parlamentosunda grubu olan ve üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), ülkeye gelen sığınmacıları hedef alan ırkçı eylemlerini kınadı.dps-hoh-logoHÖH grubu tarafından parlamentoda açıklanan bildiride Sofya’da 20 yaşındaki bir kadının, bir Cezayirli tarafından bıçaklanmasının ayrımcılık eylemlerini körüklediği belirtildi.

Olayın ardından Suriyeli bir gencin bıçaklandığını, Kamerunlu bir kadının da saldırıya uğradığını anımsatan HÖH bildirisinde aşırı milliyetçi partilerin sığınmacılar sorunu üzerinden reyting yapmaya çalıştıkları vurgulandı.

Avrupa Birliği (AB) üyesi Bulgaristan’ın farklı etnik köken ve dini inanışlardan gelen insanların haklarını savunmak zorunda olduğunu anımsatan HÖH, aksini savunan söylem ve eylemlere karşı çıktığını açıkladı.

Milliyetçilerin “Önlem almazsanız, biz Bulgaristan’ı temizleyeceğiz” tarzında ifadeler kullandıklarını, sığınmacıları “ucube”, “yaratık” gibi çeşitli sıfatlarla tanımladıklarını belirten HÖH, medyaya bu tür ırkçı eylemlere alet olmaması çağrısında bulundu.

-Lahey Komitesinin tutumu-

Bu arada insan hakları alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinden Bulgaristan Lahey Komitesi (BHK), Başsavcı Sotir Tzatzarov’ı ülkedeki tırmanışa geçen ayrımcılık eylemleri konusunda uyardı.

BHK, parlamentoda temsil edilmeyen, milliyetçi VMRO partisinin yanı sıra Bulgaristan Futbol Taraftarları Birliği gibi çeşitli derneklerin sığınmacılara karşı tehdit içerikli söylemlerde bulunduklarını belirtti.

Tzatzarov’a yolladığı mektupta aşırı milliyetçi ve ırkçı eylemlerde bulunan örgüt ve partilerin devlete bir haftalık süre tanıdıklarını anımsatan BHK, söz konusu örgütlerin “Sofya’yı bu suç kontenjanından, kaçak mültecilerden temizlemeniz için bir haftalık süre tanıyoruz. Yoksa konuya biz el atacağız ve sığınmacıların başına gelebilecekler konusunda hiçbir sorumluluk üstlenmeyeceğiz” şeklinde tehditler içeren provokasyonlarda bulunduklarını vurguladı.

-ATAKA’dan hükümete uyarı-

Bu arada parlamentoda 23 kişilik grubu olan, ancak Başbakan Plamen Oreşarski’nin koalisyon hükümetine destek konusunda kilit rol oynayan ırkçı ve aşırı milliyetçi ATAKA partisinin lideri Volen Siderov, “Bulgaristan–Türkiye sınırı kapatılsın, yabancıların (sığınmacılar) tümü derhal sınır dışı edilsin” çağrısında bulundu.

Siderov, önlem almaması durumunda, Bulgaristan hükümetine verdikleri desteği çekebilecekleri uyarısını dile getirdi.

Partisinin “devam eden tehdit karşısında” anlamlı tavır alan tek parti olduğunu belirten Siderov, “Muhalefet sadece konaklama konusunda koşullarının iyileştirilmesini istiyor. HÖH partisi, kendi memleketinden (Türkiye) Bulgaristan’a gelen akımın artmasını istiyor. 100 yaşındaki iktidar ortağı Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ise hala susuyor” ifadelerini kullandı.

Siderov, “suç kaçağı” olarak nitelendirdiği sığınmacılarının sadece 600’ünün gözaltına alınmasının yetersiz olduğunu, geri kalan 8 bin sığınmacının da gözaltına alınmasının şart olduğunu ileri sürdü.

AA

Reklamlar