Geçtiğimiz haftanın başında Hırvatistan Cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç, Bulgaristan’da iki günlük ziyaret gerçekleştirdi. Bu, kendisinin Hırvatistan’ın AB’nin tam haklı üyesi olarak kabul edilmesinden ilk yurtdışı ziyaretiydi. hirvatistan_bayrakKonuk, Bulgaristan Devlet Başkanı Rosen Plevneliev ile görüştü. Görüşmeden sonra ortak bir basın toplantısında İvo Yosipoviç, Suriye’den mülteci dalgasıyla ilgili son zamanlarda en hassas konularına ilişkin önemli bir mesaj verdi. “Hırvatistan, Suriye mültecileri kabul etmeye hazırdır. Biz onların ızdıraplarına karşı çok hassasız ve AB’nin kriterlerine göre önlara yardım etmek istiyoruz” dedi Hırvatistan Cumhurbaşkanı Yosipoviç.
Rosen Plevneliev ise, Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen bölgesine kabul edilmesi konusuna değindi. Plevneliev, “Bulgaristan’ın, Schengen sahasına katılmasının yavaşlatılması siyasi nedenlere dayanmaktadır” şeklinde konuştu. Sözlerine göre Avrupa Komisyonu, Bulgaristan ve Romanya’nın serbest dolaşım sahasına katılmak üzere teknik açıdan tamamen hazırlıklı olduğunu tespit etmiştir, bunun gerçekleşmemesi için gerekçeler ise bazı AB üye ülkelerinde iç siyasi sorunlarına dayanıyor.
İki devlet başkanı aradındaki görüşme, Sofya ile Zagreb arasındaki siyasi diyaloğun derinleşmesi ve Hırvatistan’ın AB’ye katılmasından sonra ikili ekonomik ortaklık önündeki perspektifler üzerinde odaklanmıştı. Plevneliev ve Yosipoviç, Güneydoğu Avrupa ülkeleri arasındaki işbirliği ve AB’nin Batı Balkanlar ülkelerine doğru genişlemesi konuları üzerinde de durdu. Basın toplantısı sırasında Cumhurbaşkanı Plevneliev, “Dostluk ve siyasi diyaloğu müteahhitliği olduğu gibi bütün seviyelerde daha aktif işbirliği için iki ülkemizin kurumlarını da teşvik etmek için kullanmalıyı” dedi. Sözlerine göre ekonomi açısından Bulgaristan ve Hırvatistan’ın diğer AB üye ülkelerinden bir adım geride olduğu unutulmamalıdır.
Bulgaristan’daki ziyareti çerçevesinde İvo Yosipoviç, Başbakan Plemen Oreşarski ve Halk Meclisi Başaknı Mihail Mikov ile görüştü. Cumhurbaşkanı Plevneliev ile beraber konuk, BulgaristanHırvatistan iş forumunun çalışmalarına da katıldı.
BNR
Reklamlar