Rusçuk şehrinde 14. Hafta Sonu Turizm Fuarı’nın açılışından sonra basına açıklamalarda bulunan Turizm Bakanı Nikolina Angelkova, “Hindistan ve Çin gibi uzak pazarlardan gelen turistler gittikçe daha çok destinasyon olarak Bulgaristan’ı tercih ediyorlar” diye bildirdi.

Bakan, “Ülkemiz onları çekmek için aktif olarak çalışıyor – örneğin, Schengen vizesi alan Çinli turistler, Bulgaristan vizesi gerekmeden Bulgaristan’a gelebilirler.

Bulgaristan son yıllarda sürdürülebilir bir şekilde giderek daha fazla turist çekmiştir. 2017 yılında Bulgaristan’a yaklaşık 8,9 milyon yabancı turist geldi ve bu rakam o zamana kadarki rekor seviyeye ulaşan 2016 yılına kıyasla yüzde 7’nin üzerinde artış kaydetti” diye belirtti.

Bakan Angelkova, turistik vize işlemlerinin hızlandırılması için Turizm Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı arasında mükemmel bir işbirliği olduğunu vurguladı. Rusya Federasyonu ile başarılı uygulamalara benzer şekilde, Çin ve diğer ülkelerde vize merkezleri kurulmasına yönelik fırsatların değerlendirildiğini aktaran Bakan, ilk önce gerekli analizlerin yapılacağını dile getirdi.

Bakanlıklar arasındaki bu ortaklık, Yunanistan, Romanya, Türkiye ve Sırbistan ile planlanan ortak Balkan güzergahlarını ve paket turları destekleyecek. Aynı zamanda Bulgaristan, Kıbrıs, Hırvatistan ve Romanya, topraklarına giriş vizeleriyle karşılıklı olarak iki veya daha fazla giriş hakkı tanıyor.

Angelkova,”İki bakanlık, uzun süreli vize olmadan mevsimlik işçiler olarak turizmde çalışan üçüncü ülke vatandaşlarına 90 günlük ikamet izni vermek için yasal düzenlemeler yapılması imkanı üzerinde düşünüyor. Bu, aktif çalışma dönemlerini uzatacak, işverenleri kolaylaştıracak ve sektördeki personel sıkıntısının kısa süreliğine de olsa üstesinden gelmenin yollarından biri olacak. Bu yaz Ukrayna, Belarus ve Moldova’dan bu tür işçilerin getirilmesi bekleniyor, Filipinli, Taylandlı ve Endonezya vatandaşları da ülkemizde mevsimlik çalışmaya ilgi gösteriyorlar. Üçüncü ülkelerden mevsimlik işçiler sadece yaz tatil yerlerimiz için değil, kış tatil yerleri için de aranılıyor” diye vurguladı.

Bakan, Karadeniz bölgesindeki tatil merkezlerimizden başka çok zengin bir tarihe ve kültüre sahip olan Rusçuk ve Veliko Tırnovo gibi şehirlere de daha fazla turist çekmek için TUI, Thomas Cook vb. büyük tur operatörleri ile diyalogun önemini vurguladı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar