Tarih:  13 Aralık 2019
Yazan: Raziye ÇAKIR
Konu:   Batıya Kayan Bulgaristan ve Yemlikteki Partiler       

Bulgaristan Cumhurbaşkanı R. Radev ülkenin 2019 yılı nitelemesinde “bataklık” derken, Başbakan B. Borisov da anlaşamadığı Cumhurbaşkanı hakkında “beyni pane olmuş adam” dedi. Bu 2 değerlendirme ülkedeki durumu ve aynı zamanda devlet düzeyindeki çelişkilerin çok derinleştiğini bir daha ortaya koydu. Her gün bir olay oluyor ve bu olaylardan bazıları bazılarının, diğerleri de ötekilerin lehinde olurken, 12 Aralık tarihinde Brüksel’den Bulgaristan aleyhinde ciddi bir haber geldi. Olay şöyle.

Avrupa Parlamentosu (AP) “Mobilite” isimli, Avrupa ülkelerinde TIR araçlarının çalışması ve durumunu yeniden düzenleyen bir yasa görüştü. Bu yasaya “Macron Kanunu” dendi. Fransa Başkanı girişimiyle hazırlanan yasanın maddelerinde, Bulgaristan da aralarında, Güney Doğu ve Doğu Avrupa ülkelerinde kayıtlı olan TIR araçları ile Batı ve Orta Avrupa ülkelerinde bir hafta çalışınca 2 gün için ya araç parka çekilip şoförü ülkesine dönecek ya da otele veya motele çekilip istirahat edecek. Bunu yapmak istemeyenler Araçlarını Batı ülkelerinde kayıt ettirip, vergilerini, KDV ve diğer ödemelerini o ülkelere ödemek zorunda kalacaklar.

Bu yeni düzenleme Bulgaristan TIR araçlarını ve dolayısıyla TIR sahiplerini, onların şirketlerini ve ailelerini direk olarak ilgilendiriyor. Yeni durumda araçlar Batı ülkelerine tescil ve kayıt ettirince, toplam 160 bin Bulgaristan vatandaşının Batı Avrupa ülkelerine taşınması gerekecek. Bu gelişmeden Bulgaristan Cumhuriyeti Gayrı Safi Milli Hâsılasının yıllık kaybı tüm hâsılatın % 15’ine eşit olacaktır.  Bu, çok ciddi bir kalemin kırılması anlamına gelir ki, sosyal yaşamı zorlayıcı  etkilemesi bekleniyor. Olan oldu, diyecek yok.

***

İki haftadan beri Bulgar Parlamentosu 2020 bütçesini tartıştı ve kabul etti. Bu yılın Mart ayında Bulgaristan’da siyasi partilere karşılıksız yardım defteri kapanmıştı. Şimdiye kadar parlamento seçimlerinde % 2 oy alan siyasi partilere oy başı 11 leva yardım veriliyordu.  Son 7 ayda karaya çarpan ve susuz kalan balık gibi “para-para” diye çırpınanlar arasında, hükumet ortağı, aşırı milliyetçi – VMRO – İç Makedon Devrim Hareketi ile sözüm olan Bulgaristan’ı Kurtarmak İçin Milli Cephe (NDSB) partileri başta geldi. Hatta yalnız “küçük partilere” yani kendilerine karşılıksız yardım isteyecek kadar ileri gidip yüz-süzleştiler. Hak ve Özgürlükler Hareketi (DPS) milletvekilleri karşılıksız yardımların kaldırılmasını istedi. Belki de, DPS, böylece faşistlerin meclisten kovmayı amaçlıyordu, fakat sonunda GERB ile DPS’nin (eski komünistlerin) iktidar ve muhalefet olarak, her konuda kedi köpek olsalar da, bu konuda işi oldu bittiğe getirmeyi başardılar. Bundan sonra büyük ve olağan seçimlerde gerekli oyu alan partilere oy başı 8 leva yardım verilecek.

Bu konuda BULTÜRK – Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği olarak, oy başı 8 leva para ödenmesini  a d i l  bulmuyoruz. Bu para politik partilere yılda bir defa, örneğin 1 milyon leva olarak verilmeli ve olay bitirilmelidir. Şimdi GERB’e 8 milyon leva, BSP’ye 7 milyon leva vererek yeni atılımlara hazırlarken, küçük partileri aciz ve mahrum bırakmak, modern adalet anlayışına ve bir AB ülkesinde hukukun her alanda üstünlüğü ilkesine uygun bulmuyoruz.

***

Son günlerde, hele İvan GEŞEV adlı Başsavcı Yardımcısının BAŞSAVCI seçilmesinden  ve eski Baş Savcı Sotir Tzatsarov’un da RÜŞVET VE DOLANDIRICILIKLA MÜCADELE KOMİSYONU BAŞKANI atanmasından sonra gerginlik bir daha boy attı. Sert protestolu gelişmelere neden olan bu seçim ve atamalara Avrupa Konseyi adına, AB ülkeleri hukuk danışmanlığı komisyonu görevi yapan VENEDİK KOMİSTONU Bulgaristan’dan yasa değişikliği yapılarak Başsavcının Halk Meclisi önünde 3 ayda bir hesap vermesini ve bir BAĞIMSIZ DENETLEYİCİ BAŞSAVCI tarafından kontrol edilip denetlenerek gerektiğinde gemlenmesini önerdi. Bu gelişmelerin Başbakan B. Borisov tarafından hazırlanan yeni tuzaklar olduğu anlaşılınca, ülkede gerginlik daha da tırmandı. Basın ve sosyal medya “bunlar sevgililerini bir bağımsız denetleyici başsavcı atayıp” bir odaya kapayıp kapıları kilitler ve istedikleri gibi at oynatmaya devam eder yorumlarıyla halkı uyardı.

Tartışmalara karışan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, 2021’in Mart ayında yapılacak seçimlerin Bulgaristan Büyük Millet Meclisi (BBMM) ve aynı zamanda Bulgaristan Olağan Halk Meclisi (BOHM) için (birden) yapılmasını önerdi. Demek oluyor ki, şimdiki seçim yasasında bazı değişiklilikleri yapılması gerekecek. Bu iki seçimin birden yapılması sağlanacak, BAŞSAVCININ GÖREVLERİ, İŞLEVLERİ, DENETLENMESİ VE GÖREVDEN ALINMASI gibi konularda ve pek tabii ki, bazı diğer konularda BBMM Anayasada değişikliklerini yaptıktan sonra kısmen dağılacak. 160 milletvekilinin görevine son verilecek.  240 milletvekili ise BOHM’nde göreve devam edecektir. Bu şimdilik bir öneri tabii ve Başbakan Borisov’un bu teklife  tepkisi “beyni pane olmuş adam” şeklinde oldu…

***

“Makret Links”  ajansının son günlerde açıkladığı sosyolojik araştırma ve anket sonuçlarında Bulgaristan’daki durum şöyle şekillendi. Günümüzde GERB birinci parti olmaya devam ediyor. İktidar partisinin iki puan ardında da Sosyalistlerin BSP’si peşinden koşuyor. Yani iktidar ve ana muhalefet şekillenen tablonun ana renkleriyle ortaya çıkarken, üçüncü siyasi güç olarak Başkanı Slavi Trifonov olan ve hala tescil kararı mahkemeden çıkmayan “Böyle bir Devlet Yok” partisi boy gösteriyor. Bu parti halk hareketine dayandığından ve daha 2016 halk oylamasında “seçim sisteminin değişmesi, her vatandaşa oy verme imkânı sağlanması, seçimlerin zorunlu olması, partilere devlet bütçesinden oy başı yardımların kesilmesi vb” isteklerle 2 500 000 (iki milyon beş yüz bin” oy almıştı. Son 10 yılda Bulgaristan olağan ve erken meclis seçimlerinde 1. 300 000 (bir milyon üç yüz bin oydan” fala oy alan politik parti yoktur.

Yapılan ankette, siyasi partilere seçmenlerin “olumlu” ve “olumsuz” yaklaşımı saptamak için,  10 soruya cevap aranmış ve değerlendirme, “Böyle bir Devlet Yok” partisi % 38 destek bulurken, GERB ve BSP % 32 sınırını aşamamıştır.

Şimdiki siyasetçiler arasında  % 66 güven ve % 16 güvensizlikle Cumhurbaşkanı Rumen Radev başta giderken onu izleyen 2 siyasetçi şunlardır:

  • Slavi Trifonov  % 38 güven ve % 35 güvensizlik ve
  • Başbakan Boyko Borisov % 31 güven ve % 52 güvensizlik.

Bulgar basını şimdiki durumu nefretle büyüyen bir kartopuna veya bir ahtapot ve köpek balığı boğulmasına benzetiyor. İkincisinde ahtapot mafya ve oligarşidir.

Bu arada Bulgaristan’da Rus varlığı artıyor. Rusya Federasyonu vatandaşları memleketimizde 300 bin gayrı menkul sahibi oldular ve Rusya’nın ülkemizin ekonomisindeki yatırımları artık 5 milyar Avro’yu buldu. Başlayıp da bir türlü kuramadığımız  “Belene” -2 Nükleer Santral’in (depolarda küflenen reaktörü” için Bulgaristan’dan 1 320 000 )bir milyar üç yüz yirmi milyon) Avro tırtıklayan Rusya Federasyonu, şimdi de başlayan inşası suya düşen “Güney Akım” için 800 000 000 (sekiz yüz milyon) Avro tazminat talep ediyor.

Yerinde saymak bir marifetse, biz yerimizde saymıyor geri gidiyoruz….
Bizi izleyiniz ve yakınlarınıza paylaşınız.
Bulgaristan atalarımızın yattığı cennettir ve biz onların ruhunun devamıyız.
Okuyanlara teşekkür ederim.

Reklamlar