Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) partisi tarafından Meclis Başkanlığı’na sunulan kanun teklifi, dini kurumların devlete olan borçlarını ödeme süresinin ticari kuruluşlara yönelik uygulanan modele göre uzatılması öngörüyor. Dini Kanunu’nda değişiklikler yapılmasına ilişkin kanun tasarısı birinci okumada Meclis Genel Kurulunda onaylandı.

GERB’i sunduğu kanun teklifine göre, ülkedeki dini kurumların biriken borçları ödeme süresi 10 yıl uzatılacak. Tasarının ilk halinde Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü’nün devlete olan 8 109 000 leva tutarındaki borcunun silinmesi öngörülüyordu.

GERB Meclis Grubu Başkanı Tsvetan Tsvetanov, basın mensuplarına yaptığı açıklamada,”Dinler Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifi hazır ve bir grup GERB milletvekilleri olarak onu Meclise sunacağız. Ödeme süresini 10 yıl uzatma söz konusu ve bu da her türlü spekülasyon yapma olasılığını azaltacak.Borçlar silinmeyecek ve 1 Aralık 2018 tarihine kadar biriken borçları ödeme süresi uzatılacak” diye kaydetti.

Tsvetanov, “Halihazırda Bulgar kurumları tarafından talep edilen borçlar aynen talep edilmeye devam edecek, ancak borçları ödeme süresi uzatılacak ve son ödeme tarihi daha sonra belirlenecek” dedi.

Fakat hükümet ortağı olan Birleşik Vatanseverler İttifakı’nda yer alan Bulgaristan’ın Kurtuluşu İçin Ulusal Cephe (NFSB) Partisi Genel Başkanı Valeri Simeonov, dini kurumların devlete olan borçlarını ödeme süresinin daha kısa olmasını istedi.

GERB partisi ilk önce Başmüftlüğün borçlarının silinmesini önerdi, ancak toplumdan gelen tepkilerden sonra bu kararından vazgeçip ödeme süresinin uzatılmasına karar verdi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar