Dünya Sağlık Örgütü Bulgaristan temsilcisi ülkemizde Antimikrobiyal Dirençle Mücadele Ulusal Eylem Planının başlatılmasını tavsiye etti.

Koronavirüs salgını sırasında antibiyotiklerin aşırı derecede kullanılması, antimikrobiyal direnç adındaki büyük bir felakete yol açabilir. Dünya Sağlık Örgütü Bulgaristan temsilcisi D-r Skender Sila bu uyarıda bulundu.Bugünden 24 Kasım’a kadar Dünya Antibikrobiyal Direnç ve Covid-19 bilinci Haftası düzenleniyor.

Verilere göre, her yıl dünya çapında yaklaşık 700 000 kişi antimikrobiyal dirençten (AMP) ölüyor. Dr. Skender Sila, “Özellikle dünyanın koronavirüse tutsak olduğu günümüzde, tıbbi bakım ihtiyaçlarını ve  antimikrobiyal direnç gibi sağlığı sürekli tehdit edenleri de unutmamalıyız” dedi.Dr. Skender SilaDr. Skender Sila

Dr. Sila, birçok Avrupa ülkesinde yapılan sosyolojik bir araştırmadan elde edilen verileri aktarırken, nüfusun % 6 ila 46’sı antibiyotiklerle kendi kendine tedavi uguladığını söyledi.

Antibiyotik kullanan kişilerin % 79 ila 96’sı koronavirüs ile enfekte olmazken, sadece % 8’inde ciddi bir Covid-19 enfeksiyonu vardı.

Bir başka endişe verici gerçek, koronavirüs hastalarının, sadece% 8’inin bakteri veya mantar enfeksiyonu olmasına rağmen % 72’sinin antibiyotiklerle tedavi edilmesidir. Bu uygulama sadece dünya çapında özensiz  antibiyotik kullanımını artırmakla kalmayacak, aynı zamanda direnç sorununun derinleşmesine yol açacak.

DSÖ temsilcisi, ülkemizde antimikrobiyal dirence karşı Ulusal Eylem Planı’nın yürürlüğe girmesini tavsiye etti. Ulusal sağlık müfettişi Dr. Angel Kunçev’e göre, planın geçen yıl yürürlüğe girmesi planlandığını, organizasyon sorunlardan dolayı ertelendiğini izah etti. Dr. Angel KunçevDr. Angel Kunçev

Angel Kunçev, hastanelerde en ucuz antibiyotiklerin kullanıldığı ve kendi kendine ilaç tedavisinin yaygın ollduğu konusunda uyarıda bulundu. Antibiyotiklerin sadece doktor reçetesi ile alınması ve doktorun belirttiği tedavi miktarı ve süresine dikkat edilmesi gerektiğini hatırlattı.

​Dr. Skender Sila, “Şu andan itibaren ilkbahara kadar herkes sürekli maske takarsa, 246 000 kişinin hayatı kurtarılacaktır.” dedi. Bu yüzden mesafeli durmanın, ellerin yıkanmasının, kalabalıklardan kaçınmanın, karantinaya alınanları kontrol etmenin önemini vurguladı. Ve kombine enfeksiyondan korunmak  için gribe karşı aşı yaptırmanın önemli olduğunu söyledi.

BNR

Reklamlar