Filibe kenti üçüncü yıl 21 Şubat Dünya Ana Dili Günü kutlamalarına katıldı. Filibe Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikleri Takvimi’nde yer alan etkinlik, Türk-Bulgar Edebiyat Kulübü tarafından Filibe Konsoloslar Kulübü’nün desteğiyle organize edildi.

Kentte yaşayan değişik etnik grupların kendi dillerinde ninniler söylemesi, geleneksel danslar sergilemesi ve ilk Bulgar ve Slav alfabesi Glagolitsa hakkında film gösterimi, onlarca konuğun katıldığı programda yapılan sürprizlerin sadece bir parçasıydı. Dobrin Petkov Müzik ve Dans Sanatları Okulu konser salonunda düzenlenen etkinliğin katılımcıları için 2019 yılında Avrupa’nın Kültür Başkenti ilan edilen Filibe’deki dil çeşitliliğini yakından görmek etkileyiciydi.

Programda yer alan katılımcılar, Bulgarca, Türkçe, İngilizce, Almanca, Felemenkçe, Fransızca, Rusça, Ermenice, İtalyanca vb. dillerde konuştu.

Salonda Moğolca ve Azerice sözler bile işitildi. Birçok Filibe Okulu, lise ve üniversiteden çocukların ve gençlerin dil becerileri bir jüri tarafından değerlendirildi. Jüride Filibe Üniversitesi’nde öğretim görevlisi Prof. Dr. Hristina Tonçeva, Filibe’deki Müzik ve Dans Sanatları Akademisi’nin yeni rektörü Prof. Dr. Toni Şekercieva-Novak ve Filibe Konsoloslar Kulübü Başkan Yardımcısı Dr. Maria Çolakova yer aldılar.

Programda sahne alan çocuk ve gençlere teşekkür belgesi ve 21 Şubat Dünya Ana Dili Günü için özel olarak hazırlanan plaketler sunuldu.

Filibe Konsoloslar Birliği Başkanı ve Türkiye’nin Filibe Başkonsolosu Hüseyin Ergani, tüm katılımcılara teşekkür etti.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar