Mütekabiliyet kapsamında Türkiye’den taşınmaz satın alan yabancıların oturma izni süresi uzatıldı. Şu anda mülk alan yabancılara 3 ay olarak uygulanan oturma izni, bundan böyle 1 yıl olacak. Dün Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda kısa dönem ikamet izni kapsamında Türkiye’de taşınmaz malı bulunan yabancılara en az bir yıl izin verileceği belirtildi. Kamuoyunda Mütekabiliyet Yasası olarak bilinen Tapu Kanunu ve Kadastro Kanunu’nda değişiklik yapan 6302 sayılı kanun 18 Mayıs 2012 tarihinde yürürlüğe girmişti. Ancak fiili satışlar Bakanlar Kurulu onaylı satış yapılabilecek ülke listelerinin Ağustos ayında açıklanmasından sonra başladı.

 

Açıklanan kararla, ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde, Bakanlar Kurulu’nca belirlenen ülkelerin vatandaşı olan yabancı uyruklu gerçek kişilere Türkiye’de taşınmaz satılmasına imkan sağlandı. Böylece, 183 ülkenin vatandaşının bazı şartlar kapsamında Türkiye’den konut, arsa gibi taşınmazları satın almasının önü açıldı. Yabancılara mülk satışının önünün açılması, en çok gayrimenkul sektörünü memnun etti. Bu yasa sayesinde, yabancılara mülk satışının yıllık 2 milyar dolardan 5 milyar dolara, uzun vadede 10 milyar dolara çıkması bekleniyor. Uzun vadede yabancılara satılacak konut sayısının da 20 bine ulaşması öngörülüyor. Ağustos ayından bu yana, yabancılara bireysel satışlar yavaş yavaş başladı. Ancak, mülk alan yabancının Türkiye’de daha uzun süre kalabilmesi ve böylece yatırıma daha sıcak bakabilmesi için, gayrimenkul sektöründe oturma izni süresinin uzatılması talepleri oluştu.

 

BİR YIL İZİN VERDİ

Dün Resmi Gazete’de yayımlanan Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda çalışma izni, kısa dönem ikamet izni, aile ikamet izni, öğrenci ikamet izni, uzun dönem ikamet izni, insani ikamet izni, insan ticareti mağduru ikamet izni ve iptal şartları düzenlendi. Türkiye’de taşınmaz malı bulunan yabancılar da kısa dönem ikamet izni kapsamında yer aldı. Kanunda “Kısa dönem ikamet izni, her defasında en fazla birer yıllık sürelerle verilir” denildi. Yabancıların oturma izni alabilmesi için genel sağlık ve güvenlik standartlarına uygun barınma şartlarına sahip olması, istenirse adli sicil kaydını gösteren belgeyi sunması ve Türkiye’de kalacağı adres bilgilerini ver-mesi de gerekecek.

 

Oturma izninin ne faydası olacak

* Oturma izninin 3 aydan 1 yıla çıkarılması, yabancıya gayrimenkul satmak isteyenlerin elini güçlendirdi.

* Sürenin uzaması, yabancıların satın aldıkları taşınmazlarda daha uzun süre kalmasını sağlayacak.

* Böylece, Türkiye’den mülk almak yabancılar için daha cazip hale gelecek.

* Yabancıların talebindeki beklenen artış ikamet izninin artması ile sağlanabilecek.

* Bu kapsamda, yıllık 10 milyar dolarlık satış bekleniyor.

Reklamlar