Bu akşam KRIG Sanat Galerisi’nde eski tiyatro sanatçısı Nurettin Mehmet’in yaratıcı özgeçmişini tanıtan “Bir Aktörün Hayatı” başlığında retrospektif serginin açılışı yapıldı.

nurettin-mehmet-kj-belediye-baskEtkinlik, Kırcaali Belediyesi ve KRIG Sanat Hareketi’nin düzenlediği Çok kültürlü Şehir girişimi kapsamında gerçekleştirildi. Açılış töreninde resmi konuklar arasında Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis de hazır bulundu. Etkinlik, Kırcaali’deki siyaset ve sanat camiasını bir araya getirdi.

“Bir Aktörün Hayatı” sergisi, aktörün 1956 yılında Yüksek Tiyatro Sanatları Enstitüsü’nün (VİTİZ) Türkçe Bölümü’ne Prof. Vladimir Trifonov’un sınıfına kabul olunduğu zamandan 1984 yılında Kırcaali Devlet Drama ve Kukla Tiyatrosu’ndan ayrıldığı zamana kadar hayatını tanıtan 90 fotoğraf ve belgeler içerir. Aktörün özel arşivinden seçilen fotoğraflar, oyuncunun hayat hikayesinin yanı sıra Kırcaali Türk Tiyatrosu’nun tarihini de gösteriyor.

Yaklaşık 50 oyun tanıtılıyor. Ayrıca Nurettin Mehmet’in 1957 yılında yazdığı ve Bulgaristan’ın onlarca köy ve kasabasında sunulan 150 temsille rekor elde edilen “Sınırsız Aşk” oyunundan sahneler gösteriliyor.

KRIG Sanat Hareketi Başkanı Radost Nikolova yaptığı selamlama konuşmasında, bu yıl altıncı kez düzenlenen Çok kültürlü Şehir girişimi programında yer alan etkinliklerin Kültür Ufukları başlığı altında gerçekleştirileceğini kaydetti. Farklı kültürleri temsil eden Kırcaali ve yurt içinden çeşitli yaratıcıların tanıtılacağını belirtirken, bununla Kırcaali’nin çok kültürlülüğün temeli üzerine modern bir şehir olarak geliştiğinin gösterilmesinin amaçlandığını paylaştı. Bu yıl ilk kez geleneksel olması planlanan Çok kültürlü Kişi ödülünün Nurettin Mehmet’e Kırcaali’deki toplumsal hayatta oynadığı rolü için verileceğini belirtti.

Onun bir sanatçının yaşadığı şehri, toplumu, siyaseti, hatta dünyayı değiştirebileceğini kanıtladığını ileri sürdü. Nurettin Mehmet’in özel arşivinin, Kırcaali Devlet Tiyatrosu’ndan eski meslektaşlarının bağışlayacağı arşivlerle birlikte bir fon oluşturulacağını açıkladı. Bu fonun 2020 yılında tiyatronun 60. kuruluş yıldönümü için kuruma teslim edileceği anlaşıldı.

Sergi açılışını yapan ve bir diploma ve plaketten ibaret Çok kültürlü Kişi ödülünü Nurettin Mehmet’e sunan Hasan Azis, yaklaşık 10 yıldır kendisiyle tanıştığını ve büyük saygı beslediğini dile getirdi. Sanatçıya bu ödülün yaratıcılığı ve çok kültürlülüğün gelişmesine katkı sağladığı için verildiğini açıkladı. Başkan, Kırcaali’de mutlaka çok sayıda çok kültürlü kişilerin olduğunu ve özellikle her türlü sanatla uğraşanların bu ödüle layık olduklarını kaydetti. Sayın Azis, Çok kültürlü Kişi ödülü girişiminden dolayı KRIG Sanat Hareketi’nden ortakları tebrik etti. Nurettin Mehmet’in birkaç sözle tanıtılamayacağını söyleyen Hasan Azis, onun uzun ömrü ve profesyonel iş yaşamında kendini ispatladığını kaydetti. Gerekse bir tiyatro oyuncusu, gerekse Büyük Millet Meclisi’nde milletvekili, gerekse bir toplumcu ve İstikbal Vakfı Başkanı olarak daima başarı gösterdiğini ileri sürdü. Başkan Azis, sık sık Sayın Mehmet ile Kırcaali’nin sorunlarının çözümü hakkında görüştüklerini ve daima fikirlerine önem verdiğini paylaştı. Sanatçının toplumsal hayatta aktif rol almak için çaba sarf ettiğini vurguladı.

Nurettin Mehmet, serginin düzenlenmesi için KRIG Hareketine teşekkür etti. İnsanlar arasında etnik, dil ve profesyonel faaliyetler bakımından ayrım yapılmaması gerektiğini vurguladı. Her insanın Allah’ın yaratıldığı gibi kabul edilip sevilmesi gerektiğini belirtti. Hristo Botev’in Benim Duam şiirini söyleyen sanatçı, şairin duası olduğu gibi her zaman topluma faydalı olmaya çalıştığını ifade etti. Dobriç’te dünyaya gelen sanatçı, Kırcaali Devlet Tiyatrosu’na atanınca tiyatro müdürü Teofana Tekelieva ile çalışmaktan memnun olduğunu ve Kırcaali’de yaşamaya karar verdiğini paylaştı.

Nuredin Mehmed’in 1990-1991 yıllarında 7. Büyük Millet Meclisi’nde Hak ve Özgürlükler Hareketi’ni temsilen milletvekili olduğu dönemden meslektaşı eski Kırcaali Milletvekili Yaşar Şaban da sanatçının sergisini tebrik etti. Sofya’da birlikte oldukları zaman sanatçının rahmetli eşi Anife teyzenin onlara sık sık fasulye çorbası pişirdiğini, o sıralarda Anayasa’nın hazırlanıp kabul edildiğini ve çokça gecenin geç saatlerinde eve döndüklerini anlattı. Nurettin Mehmet’in sadece sahnede değil, hayatta da bir artist olduğunu vurguladı.

Sanatçının seyircilerin dışındaki çevresinde bulunan herkesin dikkatini çekmeyi başardığını ifade eden Sayın Şaban, onun daima güler yüzlü, tatlı dilli, karizmatik ve çok iyi bir insan olduğunu belirtti. Her zaman da böyle olmasını diledi.

Resmi açılıştan sonra sergiye gelen herkes galeride verilen resepsiyona katıldı.

 

Resmiye Mümin – KH

Reklamlar