Dulovo’ya bağlı Dolets köyü bir GSM operatörünün kapsama alanıyla yeniden sorun yaşıyor. Bundan iki yıl önce köyde iki ay boyunca bu mobil şirketin şebekesi yine kesilmişti, ancak Şumen Radyosu’nun devreye girmesiyle sorun halledildi. Bugün de köydeki vatandaşlar, karşılığını alamadıkları GSM hizmetleri için aylık ücretler ödediklerinden şikayet ediyor. Dolets köyü muhtarı Nеşhat Sali, Şumen muhabirimiz Ayşe Latif’e şunları paylaştı: 

İki yıl önce de iki ay boyunca bu operatörün köyde şebekesi yoktu, o zaman da siz bize yardım ettiniz. Halkın neredeyse yüzde 80’i köyün aşağı mahallesinde yaşıyor. Orada telefonlar tutmuyor. İnsanlar MTel operatöründen vaz geçiyor, anlaşmaları iptal etmeyenler ise her ay aylık telefon faturalarını sırasınca ödüyor. İnsanlar yanıma gelip, bu şirketten GSM ağ hizmeti alamadıklarından şikayet ediyor. Bazı günlerde 10- 15 dakika, bazı günlerde birer saat şebeke oluyor ve telefonlar kapsama alanına giriyor, bazen telefonlar hiç tutmuyor. Firma adeta müşterilerini kovuyor. Oysa bu şirketin abonesi olan köydeşlerim hiç aksatmadan aidatlarını ödüyor. Her sabah kahveye gittiğimde köydeşlerim “Muhtarım, telefonlarımız tutmuyor, GSM ağımız yok” diyerek karşılıyorlar beni. Dulovo’da bu şirketin ofisine gittim, dilekçe sundum. Buradan köydeşlerimiz de defalarca gidip, “Dolets’te ağınız yok” deseler de, sonuç almadık. Dolets nüfusu 500 kişi. Onların yüzde 80’den fazlası aşağıdaki mahallede, yukarıda sadece 10- 15 ev var. Yukarıda GSM kapsama alanı var, aşağıda yok. Bu insanların çoğunun yakınları yurtdışında, onlar ulaşmanın tek yolu telefonlar. GSM telefon görüşmesi yapmak için vatandaşlar arabalarına binip, yukarıdaki mahalleye gidiyor, telefonla konuşup, dönüyor. Köydeşlerim beni suçlamaya başladı- muhtar neden bir önlem almıyor, diye. Mobil operatöre şikayetlerimiz bir cevap vermedi. Birkaç gün önce şirket bir teknik ekip yollamış, ancak bir gelişme yok. Ambulans çağırmak, yangın durumunda itfaiye çağırmak gibi durumlarda, diğer mobil operatörden hattı olan insanlar aranıp, onlar telefon ediyor. Bir aydan beri durum böyle.

Dulovo’nun Dolets köyü vatandaşları mobil operatörün merkezine de resmi şikayet sundular. Firma yetkilileri gereken ölçümleri yaparak, köyde kapsama alanını ve sinyalin gerçekten çok düşük olduğunu tespit ettiklerini bildirdiler. Şirket merkezinden yapılan açıklamada 2020 yılı sonuna kadar köye yakın yeni bir baz istasyonu kurmayı planladıkları belirtildi. Yeni şebeke istasyonuyla Dolets, Paisievo ve Boil köylülerindeki ağ ve kapsama alanının iyileşeceği teminatı verildi.

Yazı: Ayşe Latif
Çeviri: Sevda Dükkancı
BNR

Reklamlar