Konu:    Soydaşlarımızın cumhurbaşkanlığı seçimleri ve halk oylamasındaki aktifliği yorumlanmaya devam ediyor.

 

mumun-topcu Mümin TOPÇU

Mümün Topçu: Ahmet Doğan Türkiye’den eski desteği alamadı.

                      Sandık başına gidenler korkudan oy verdi.

6 ve 13 Kasımda yapılan Bulgaristan Cumhurbaşkanı seçimlerinin birinci ve ikinci turu, olaya ilgisiz kalan soydaşlarımızın büyük bölümü tarafından aslında boykot edildi. Oy kullanma hakkı olan 620 bin çifte vatandaştan ancak 30 bininin sandığa gitmesini yorumlayan Bursalı bilinen gazeteci Mümün Topçu Faktor bg’ye verdiği demeçte şöyle dedi:

 

Bulgaristan siyasetinde ağır top olarak bilinen 2 büyük partiye ilgisinin söndüğünü hisseden Türkiyeli soydaşlarımız bu defa pek aktif değildi.

Birinci turda yalnız 30 bin kişi sandık başına gitti. Bu, seçimlerin boykot edildiği anlamına gelir. İkinci turda aktifliğin ise bu aktifliğin daha da azaldığı izlendi.

Bu seçimlerde yeni bir siyasi güç olarak DOST partisinin boy gösterdi. Hak ve Özgürlükler Hareketine çok güçlü bir darbe vurdu. Birçok seçim sandığında DOST ‘un desteklediği adaya verilen oylar HÖH partisi adayının aldığı oylardan daha fazlaydı. Kimi sandıkta baş başa kaldılar. Son seçimler, totaliter zihniyetli HÖH partisinin ve savunmaya çalıştığı zamanı dolmuş durumun Türkiye’deki soydaşlarımız tarafından bundan böyle desteklenmeyeceğini açıkça ortaya koydu.  Soydaşlarımızın gözü artık açıldı. Doğan yardakçılarına, ücretli propagandacılara ilgi birden kesildi. Seçmenler umudu genç DOST partisine bağladı.

Göçmenlerimizin istedikleri gün gibi ortadadır. Önde gelen, Bulgaristan’ın güvenli ve huzurlu ilerleyiş temennilerimizdir. Halkın iyi yaşamasıdır. Türkiye’deki kalabalık Bulgar diaspora ve lobisi ile iyi geçinmelidir.  Bulgaristan’da programı, icraatları ve hedefleri şeffaf olan demokratik siyasi partilerin yokluğu, soydaşlarımızın kolayca seçim yapıp ülkenin siyasi yaşamına daha etkin katılmasını engellemeye devam ediyor. Rakamlar, 1989 “Büyük Göç” selinden sonra Türkiye’ye gelenlerin sayısının artık 750 bini bulduğunu, değişik Bulgaristan seçimlerine katılanların sayısının ise 30 bin ile 70 bin arasında değiştiğini gösteriyor.

 

Cumhurbaşkanı seçimleri, oy verme hakkı olan 5 kişiden birinin bile sandığa gitmediğini ortaya koydu.

 

Son seçimde sandık başına giden göçmenlerimiz bültenleri ellerine aldıklarında afalladılar. Kime oy verileceğini, listedeki kişilerin ardında kimlerin durduğunu pek bilemediler. Onlar bir de endişeliydiler. Oy kullanmazlarsa Bulgar vatandaşı haklarını kaybedeceklerinden, dolayısıyla emekli maaşlarını alamayacaklarından korkuyorlardı. Seçimlerden önce değişik haber kaynakları ve kime hizmet ettikleri bilinmeyen siyasetçi bozuntuları bu konuları çok sömürdüler.

Reklamlar