Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Dr. Mustafa Hacı ile görüştü.

Görüşme Devlet Başkanının, sonunda Ramazan Bayramı kutlanan mübarek Ramazan ayını karşılamaya hazırlanan Bulgaristan Müslümanlarının gelenek ve göreneklerine bir saygı ifadesi olarak Başmüftüyü görüşmeye daveti üzerine gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı, her yıl geleneksel olarak Ramazan ayında sembolik olarak verdiği iftar yemeğine ev sahipliği yapmakta. Bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle geleneksel iftar yemeği engellendi.

Cumhurbaşkanı, “Bulgaristan’daki farklı dinler arasındaki ulusal barış ve karşılıklı hoşgörü geleneği, güvenli bir temel üzerine inşa edilmiştir, bu nedenle, bu uzun süredir üzerinde çalışılan ve akıllıca elde edilen uzlaşmayı birlikte korumalıyız” diye vurguladı. Radev, ülkenin refahının her bir vatandaşının eşitliği ve refahıyla bağlantılı olduğuna işaret etti.

Görüşmede Bulgaristan’daki Müslüman ibadet mekanlarının korunması ve Yüksek İslam Enstitüsünün akreditasyon sorunu gibi konular ele alındı. Radev ve Dr. Hacı, gençler arasında radikalleşmeyi önlemek için ortak çaba sarf edilmesi gerektiği görüşünü dile getirdiler. Görüşmede dinlerin toplumda sürdürülebilir bir değer sisteminin geliştirilmesinde önemli bir rol oynadıkları belirtildi.

Bulgaristan’da farklı dinlere inananlar arasındaki işbirliği ve tam diyalogdan duyduğu memnuniyeti dile getiren Başmüftü, ülkemizde farklı dinlere mensup vatandaşlar arasında eşitliğin ve karşılıklı saygının gelecekte korunacağına ve tesis edileceğine olan inancını dile getirdi. Dr. Hacı, radikalleşmeye izin vermemek için Bulgaristan’daki geleneksel dinlerin korunmasını sağlamak için mevzuatın güncellenmesine yol açan Cumhurbaşkanının girişimi için Müslüman topluluğu adına kendilerine şükranlarını ifade etti.

Başmüftü, Müslüman topluluğunun geleneklerine saygı gösterdiği için Devlet Başkanına teşekkür etti.

Kırcaali Haber

Reklamlar