Dr. Nedim BİRİNCİ
Tarih: 11 06 2021

Çözülemeyen Sorunlar, Bilmemiz gerekenler:

Bulgaristan’da 46. Halk Meclisi seçim kampanyası açıldı. Biz Bulgaristan Türkleri için 2 iyi gelişme oldu. Bir istediğimiz kadar seçim seksiyonu ve sandığı açtırabiliriz. Oylama makinayla yapılacaksa istediğimiz kadar seçim makinasını da Merkez Seçim Komisyonundan talep edebiliriz. Böyle imkanlarımız belirdi.

İmza toplayıp 100 – 200 sandık açtırsak ya da seçim makinası koysak ve her seçim sandığına 1000 (bin) oy atsak, 100 000 (yüz bin) veya 200 000 (iki yüz bin)  oy olur ki, bu da  Sofya parlamentosunda 20-25 temsilcimizin olacağı anlamına gelir, yepyeni kapılar açılır, açılıyor. İmkanlar doğar ve ufuk bir başka ağarır.

Makinayla oy kullanmak çok kolay. Bulgar kimliği (liçna kartı alt kısma sokuyorsun ve onundaki ekranda istediğin partinin adına dokunuyorsun. Dış ülkelerde öncelikli aday seçemiyoruz. Yani makinanın sağ kısmındaki karedeki numaralara dokunmayacağız ki, kullandığımız oy geçerli olsun. Bu günden itibaren buradan BGHABER ve BGSAM yayınlarında seçim makinalarıyla ilgili ve genel prosedürle ilgili ayrıntılı bilgiler bulabileceksiniz.

Hak ve Özgürlükler Partisi DPS seçin numarası 7’dir.
Parti yönetiminin İstanbul ve Ankara ziyaretlerinden sonra başka bir partiye oy vermeye gerek kalmadı. Madem Bulgar partileri bizlere kapılarını kapattı bizlerde eski evimize geri dönebiliriz. Son hesapta her koyun kendi bacağından asılır. Biz Türk’üz. Bulgaristan Türküyüz, son hesapta şimdiki erken seçim de bizim parlamento ve içindeki sandalyeler de bizim. Memleketimizin çekmediğimiz acısı, tatmadığımız tatlısı yoktur. Bulgaristan partileri hatta son Cumhurbaşkanı bile Bulgaristan’da herkes şimdi VATAN sözümüze takılmışlar.
Şu çok iyi bilinmeli, biz Çanakkale’de, Plevne tabiyelerinde, Şipka tepelerinde, Edirne Cephesinde, Çatalca tünelinde, Sakarya Cephesinde, Makedonya/ Doyran cephesinde, Silistre’nin Tutrakan Cephesinde düşmana silah sıkmış, vatan toprağı için şehit olmuş, gazi olmuş, kolsuz bacaksız kalmış atalarımızın tüm topraklarının evlatlarıyız, kanımızın döküldüğü, mezar taşımız olan her toprak BİZİM VATANIMIZDIR. Bizim törede Biz “Bulgar toprağına” Vatan, Ata-vatan demeye utanmıyoruz…

BİZLER VATANIMIZDAN KOVULDUK ama VATANSIZ DEĞİLİZ, ATA VATANDAN  ANA  VATANA GELDİK.

Ne var ki, her bütün gibi, bizlerde vatan sevgisi de bir ATA-VATAN VE ANA-VATAN BÜTÜNÜDÜR.

Bir asırda 6 büyük kitlesel göç, altı kültürel soykırım demektir.
Biz, 140 yıldan beri o topraklarda egemen unsur değiliz, hele totalitarizm döneminde yaşadığımız baskı, terör ve soykırımdan sonra “uğruna can verebileceğimiz toprak” nitelemesinin tamam değer yitirdiğine büyük kanıt “Büyük Göçtür”. Bugün sadece Türkiye’de 1 milyonu aşmış çifte vatandaşız ve gönlümüzde yaşayan Büyük Türkiye sevdasıdır.

Ve Ayaklanan insanlar topraklarını, köylerini, vatanlarını seven insanlardı.

Bulgar toplumunda devletin açtığı düşmanlık ve ötekileştirme hendeği ancak böyle bir yaklaşımla doldurulabilir. Eşit vatandaşlık, ancak ve yalnız Bulgarlığa kabullenme esasında değil, etnik kimliklerin tanınması ve gönüllülük bazında gerçekleşmelidir. Türkler, Bulgaristan nüfusu içinde, kendilerine saygı duyulan, dili, dini, gelenekleri, alfabesi, edebiyatı ve kültürü olan saygın bir orta direk ve örnek alınan bir millettir. Bulgar devletinin öteki etniklerle anlaşmasında ayar her zaman Türklere olan yaklaşımdır. Geçmişin yaralarını saracak en kısa yol azınlık haklarını tanıyan ve uygulayan devlet siyasetidir.

Bulgar politikalarında telef olan kardeşlerimizi bir toplu mezarı, bir anıtı yok, Bulgar tarih kitaplarında adları geçmiyor, hak ettiğimiz VATAN hakkımıza saygı yok, tarih dersleri ortada.

Şimdi neymiş efendim. Başkan Mustafa Karadayı Türkiye Cumhuriyeti’ne VATAN dediği diye, açık ve kesin söylüyorum Bulgaristan vatandaşı olduklarından utananlar, vatan satılmaz, ama vatandaşlık ve pasaport satanlara bir bakınız – Bunlar VMRO-BND faşistleri, arkalarına Rusya’nın Bulgaristan’daki çöplük köpeği “Volya” (İrade) parti lideri Veselin Mareşki ve ağızından burnundan Türk düşmanlığı salyaları akan NDSB – Bulgaristan Kurtaracak Faşistler Cephesi Başı Valeri Stoyanov karar almışlar, aralarında anlaşma imzalamışlar ve imza kampanyasına çıktılar.  Zavallı insancıklara para verip HAK VE ÖZGÜRLÜK HAREKETİ GENEL BAŞKANI MUSTAFA KARADAYI TÜRKİYE CUMHURİYETİNE VATANIMDIR DEDİ DİYE, SEÇİLSE BİLE SOFYA MECLİSİNE GİRMESİNİN YASAKLANMASI İSTEYECEKLERMİŞ!!!
Evet eceli gelen cami avlusuna yaparmış derler ya… Bunlar hepten şaşırmışlar. Onlar besbelli NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! Yeminin anlamını bile bilmiyorlar. Bundan böyle öğrensinler ve unutmasınlar:

TÜM TÜRK DÜNYASI HER TÜRK EVLADINA VATANDIR!
Türkçülük düşüncesinin fikir babası Ziya Gökalp’in dedi gibi: “Vatan ne Türki’yedir Türklere, ne Türkistan Vatan, büyük ve müebbet bir ülkedir: Turan”

Bu konuda şimdilik bu kadar. Tek isteğimiz var HÖH partisi üyeleriyle hainler başı Ahmet Doğan ve hırsızlar başı Delyan Peevskli birbirine karıştırılmamalıdır.

***

İkinci iyi haberim. HÖH partisi Brüksel Milletvekili İlhan Küçük’ün Avrupa Parlamentosu Liberaller Grubu Başkanlığına seçilmiş olmasıdır. Bu, onun Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği’ne üye alınması ve Batı Başkan devletlerinin AB üyeliği kapısının aralanmasına son yıllarda verdiği yüksek yetenekli diplomatik çabaların ödülüdür. Kendisini tebrik ederiz. Küçük Bulgaristan Müslümanlarının temsilcisi olarak Balkanlar çağında ve uluslararası alanda takdir bulan ve hepimizi onurlandıran bir başarı elde etmiştir. Özellikle belirtmek istediğim nokta şudur. Köklü tarihi, Slavcadan kaynaklanan anadili, Makedonca, edebiyat, sanat ve kültürü, Büyük İskender’in medeniyet geleneklerinin devamcısı, sivil toplum ve etnik azınlıklar sorunlarını kota sistemine göre çözen ve ülkesinde çok etnikli, çok dilli, çok dilli ve çok kültürlü bir huzurlu sistem kuran Makedonlar yalnız Avrupa Birliği halklarının değil, Birleşik Amerika Başkanı J. Biden’in  de takdirini kazanmıştır.

11 Haziran sabahı G-7 zirvesine katılmak için İngiltere inmezden önce imzaladığı özel bir uyarı belgesinde “Prespa” ve “Ohri” Anlaşmalarını bozmaya çalışan veya Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin (KMC) bağımsızlık ve egemenliğine gölge düşüren ya da AB üyeliğini engelleyenlerin işi Benimle olur, dedi. Londra’ya indiğinde yaptığı konuşmadan hemen alıntılar yayınlayan Bulgar ve Avrupa medyası, “Biden Bulgaristan üzerinde çok sert baskı uygulamaya hazırlanıyor!” yazdı.
Şunları okuyoruz: “Washington, Makedon kimliği, Makedon tarihi ve Makedon dili gibi konularda Bulgarlar ısrar ettikleri saçma isteklerine çözüm bulup, tarih konusundaki uzlaşmazlıkları da çözerek hemen olumlu önerilerde bulunmalıdır! “Engeller, ‘veto’ kalkmalıdır.”

Pek tabii ki, Makedonya saçma sorunlarının çözümsüzlüğe sürülerek, Batı Balkanlar halklarının yıllarca kapanmak ve bu konuyu sömürmek isteyenlerin yolunu kesenlere uyarılar ABD Başkanından önce Brüksel makamlarından gelmeliydi. Geçen hafta yine Washington  “Rico” yasasından sonra Bulgaristan kabadayılarından altısına (6) ve ailelerine, şirketlerine, ortaklarına, muhataplarına ve banka hesaplarına karşı “Magnitski” yaptırımlarını uygulamaya koydu. Bulgaristan “seçim hükümeti” yaptırımları kabul etti ve kitleleri 601 fiziksel ve tüzel kişiyle genişletti.

Yine Başkan Biden tarafından imzalanan yaptırımlar şimdiye kadar Avrupa ülkelerine karşı hiçbir zaman bu kadar kapsamlı (64 şirket) yaptırım uygulamamıştı. Delyan Peevski’nin 2-3 defa HÖH partisi milletvekili seçilmesi, seçmeni aldatması ve yasaların ardına dokunulmazlıkla saklanması çok yazık oldu, şerefimize gölge düştü. Hırsızlara oy vermişiz haberimiz yok. Bizi aldatan hep karanlık işler şeytanı Ahmet Doğan oldu. Onun bir Rus ajanı olduğunu, Bulgaristan’ı parçalama planlarına hizmet ettiğini, 23 Mayıs 2021 tarihinde kapsamlı bir basın toplantısı düzenleyen ve konuyu  “Trud” gazetesinde de geniş ve detaylı yorumlayan,
1995-1997 yıllarında Bulgaristan Başbakanı olan Jan Videov da;
Ahmet Doğan bir Rusya ajanı olduğunu bana kendisi anlattı. Gerekli incelemeleri yaptım, Doğan’ın “Klç Ohridski Sofya Üniversitesi” Felsefe Fakültesinde okuduğu bir saçmalık, hiçbir derse girmemiş, onun felsefe bilginliği tamamen uydurma” şeklinde sözlü açıklamada bulunu ve yazdı.
Doğan “kötülükler simgesidir” dedi. Bu konuya yeniden ele alacağız ve artık herkes A. Doğan’ın HÖH partisinden ayrılma zamanının geldiğine inanıyor, bu gerçekleşmelidir, şeklinde konuştu.

Seçmen GERB’ten neden çekiliyor.

Bir ay sonra yapılacak seçimde, “program hükümeti” yönetiminde de çok farkı ve yeni bir parlamento bileşimi sağlanabileceğine inanlar ülkede artmadı. Seçime % 62 gibi bir katılım bekleniyor. Şimdilik % 20 gibi bir başarıyla birinci parti yine GERB olacak diyenler görüşlerini şöyle açıklıyor:

“Devlet memurlarının maaşlarına % 30 zam yapıldı, bu arada öğretmen maaşlarına da yüzde yüz zam geldi ki, garantilenmiş 430 bin GERB oyu var. Bu gerçek devletin sökülmesini frenliyor.”

Önceden satın alınmış bir seçmen kitlesi var.

Birde şu var: GERB seçmeni dengenin tam ortasında, sağ sol kavgası yapmıyor ve orta direk rolü görmeye gayret gösteriyor. Saldırılara cevap vermiyor. Tüm bunlara rağmen, GERB oylarında düşmeyi tetikleyen bazı çok güçlü faktörler ortaya şıkta bunları sıralamakta fayda görüyorum.

1- Eski Başbakan B. Borisov, GERB lideri sıfatıyla ABD Sofya Büyükelçisi Bayan H. Mustafa ile 4 saatlik bir görüşme yaptı, fakat umutsuz döndü. Ve 3 günden beri demeç vermiyor, saklandı. ABD GERB’i silmiş iddiaları ana konu oldu. Detaylar:

2- “Belene” Nükleer santrali konusu yine sahnede. İnşaatı referandumla durdurulan bu Nükleer tesise Borisov kendisi “l” dese de, “ilk reaktör” için 2 sene önce 1 milyar 250 milyon Avro ödeme yaptı, “reaktör geldi” fakat tutarı sadece 235 milyonmuş ve “1 Milyarı Ruslarla Paylaştınız mı?” sorunu ateş gibi parladı.

3- 2017’den beri Bulgaristan beşin ödemeli 2 savaş gemisi aldı, gemiler Varna limanına demir attı ama size atma sistemleri yok, radar sistemi eksik;

Amerika’da “Cugar” savaş helikopterleri satın aldı, helikopterler havalanmıyor, ciddi onarıma ihtiyaç var;

Öte yandan 3.2 milyar US Dolar ödendi, ama 8 adet F-16 savaş uçağının ne zaman geleceği belli değil, tüm bu halen hiçbir işe yaramayan silahlara ödenen paraların % 15 komisyonu var, paralar alınmış, ama görülen iş yok. Burada belirtilmesi gerek bir nokta, 2004’ten beri NATO üyesi olan Bulgaristan ordusunda ve polisinde NATO ülkeleri imali bir tek silah ve mühimmat yok. Demek oluyor ki, Bulgar ordusunun ve silah kuvvetlerin yönetiminde, genelkurmayda çöreklenmiş öyle güçlü Sovyet (Rus) kadrolar var ki, kuş uçurtmuyorlar, Bulgaristan NATO üyesi, ama NATO sistemi dışında olmaya devam eden bir ülkedir. Bu konuda, BG, Washington eski Büyükelçisi Bayan Elena Poptodorova, ABD diplomatlarıyla her görüşmemizde, rüşvetçiliğin ve dolandırıcılıkların sona erdirilmesi için uyarıda bulunmuşlardır, ne yazık ki “başa çıkamıyoruz” dedi.

4- Rusya Federasyonu ile ilişkilerin de tamamen rüşvet üzerine tesis edildiğini anlatanlar, “Balkan” gaz boru hattının 3 milyar levaya mal olduğunu, ne ki ülkemizden Sırbistan’a götürülecek doğal gaz için iki ülke arasında imzalanmış sözleşme yok, hizmetin fiyatı biçilmemiştir. Daha önce Romanya’dan giren ve Türkiye’ye uzanan doğal gaz için Bulgaristan her sene 180milyon US Dolar transit ücreti alıyordu. Ve daha pek çok örnekle kanıtlanan yolsuzluklar GERB partisini içine büzmüş, savcılık ve sorgudan, yargıdan korkunlar ABD üzerinden “Maknitski” tipi yeni yaptırımlar geleceğini işittikçe Peevski gibi malını mülkünü, tüm taşınmazlarını satıp ülkeyi terk ediyorlar. Başta Maliye, ekonomi ve Kültür bakanlığı olmak üzere denetim komisyonlarına kapılarını açmış bulunuyor. AB Baş Savcısı Bayan Köveşi’nin Sofya ziyareti de toplumu çok etkiledi.

GERB partisi şimdiye kadar kendini savunma programı geliştiremedi, anayasa önerisi tutmadı, bu arada “ben kapmadan çalmadan, dolandırmadan bu işi yaptım” da diyemedi. Kısacası, Rusya’dan koparak Batıya açılma ödeviyle iktidara getirilen ve desteklenen Borisiv takımı, yolun tam ortasında durdu ve suyun aynasında kendini görünce ürken hayvan gibi irkildi kaldı.

11 Temmuzda yapılacak seçimlerle ilgili siz seçmen kardeşlerimizi, soydaşları çok geniş kapsamlı bilgilendireceğiz.

Gerekli ek bilgileri BULTÜRK İstanbul/Bayrampaşa Merkezinden talep edip elde edebilirsiniz. Yetkin bir bilgi sistemi hizmetinizde olacaktır.

BULTÜRK 11 Temmuz seçimlerinin eksiksiz, hilesiz, şeffaf ve onurlu bir şekilde yapılmasından tüm soydaşlarımız adına görevini yerine getirecektir. Derneğimiz 24 saat hizmetinizdedir. Bulgar partileri Türklere kapılarını açmadığı müddetçe bizler bunlara karşı tepkimizi göstermeliyiz, sesimiz gür çıkmalı ki bizi iyi tanısınlar…

Seçimin başarılı ve sorunsuz yapılması için hizmetinizdeyiz.

Okuyanlar paylaşsınlar.

Hepinize sağlık ve başarılar dileriz.

Teşekkür ederim.

Reklamlar