Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi’nin katkılarıyla Çorlu Belediyesi tarafından düzenlenen 1989 Göçünün 30. Yıl Dönümü Uluslararası Sempozyumu’nda Bulgaristan Türklerinin asimilasyon politikasına ve baskılara karşı direnişi bir kez daha anıldı.

15 Haziran Cumartesi günü başlayan ve 16 Haziran Pazar günü de devam edecek olan sempozyum saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından Çorlu Belediyesi tarafından hazırlanan Göç Belgeseli’nin izlenmesiyle devam etti. İzleyicilerden tam not alan Göç Belgeseli, 1989 yılında Bulgaristan’da yaşayan soydaşlarımızın anılarına tanıklık edebilmemizi sağladı.

Açılış Töreni Gerçekleşti

Sempozyumda Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Bulgaristan Razgrad Milletvekili Ahmed Ahmedov, Bulgaristan Blagoevgrad Milletvekili Elkan Kılkof, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun ve Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım konuşma yaptı. NKÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Kayapınar sempozyumun gerekçesini açıklarken, ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Türkeş de açılış konuşmasını yaptı.

Fotoğraf Sergisi Gezildi

Sempozyumun açılış töreninin ardından 1989 Zorunlu Göçü’nü fotoğraflayan fotoğraf sanatçısı Behiç Günalan’ın sergisi gezildi. ‘Göçün Orta Yeri Hüzün’ fotoğraf sergisi, ziyaretçiler arasında duygu dolu anlar yaşanmasına sebep oldu.

Yurt içi ve yurt dışından pek çok konuşmacı, davetli ve akademisyenin katıldığı sempozyuma Çorlu halkı da yoğun ilgi gösterdi.

 

Çorlu Belediyesi

 

Reklamlar