CEZA VE GÜVENLİK TEDBİRLERİNİN İNFAZI HAKKINDA KANUN İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ KABUL EDİLDİ

Değerli dostlar,

Hükümlülere elektronik ortamda mektuplaşma imkanı sağlanması, hükümlülerin ziyaret sürelerinin bir saatten bir buçuk saate çıkarılması, cezaevinden başka cezaevine nakilde giderin hükümlüden alınmaması gibi önemli düzenlemeler içeren Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun öne çıkan maddelerini ve detaylı halini bulabileceğiniz linki sizlerle paylaşıyoruz.

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Aşağıdaki Düzenlemeleri İçeriyor;

  • Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulları Kanununda Yapılması Öngörülen Değişiklikler;

    – Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurullarına hükümlü ve tutukluların naklinde kullanılan araçlar ile adliye binalarında bekletildikleri veya sağlık kuruluşlarında tedavi gördükleri bölümleri yerinde görebilme, inceleyebilme, yönetici ve görevlilerden bilgi alabilme, hükümlü ve tutukluları dinleyebilme görevleri verilmektedir.

    – İzleme kurulları tarafından düzenlenen raporların bir örneğinin Kamu Denetçiliği Kurumu ile Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumuna da gönderilmesi sağlanmaktadır.

    – Ayrıca, bu raporların infaz hâkimliklerine gönderilmesi bakımından infaz hâkimliğine yapılmış bir şikâyetin bulunması koşulu kaldırılmaktadır.

  • Türk Ceza Kanununda Yapılması Öngörülen Değişiklikler;

    – Fiili işlediği sırada akıl hastası olanlar hakkında verilen güvenlik tedbirlerinin infaz usulü belirlenerek infaz aşamasında verilecek kararların infaz hâkimleri tarafından verilmesi gerektiği açıkça düzenlenmektedir.

    – Yabancı hükümlüler hakkında denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezalarının infazına karar verildikten sonra sınır dışı edilme işlemleriyle ilgili olarak bu hükümlülerin durumlarının İçişleri Bakanlığınca değerlendirilebilmesine imkân sağlanmaktadır.

  • Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Yapılması Öngörülen Düzenlemeler;

    – Nakil talebinde bulunan hükümlülerin maddi durumlarının yetersiz olduğunu belgelendirmeleri durumunda, bu hükümlülerden nakil giderlerinin alınmayacağı kabul edilmektedir.

    – Hükümlülerin, gerekli teknik altyapının bulunduğu kurumlarda elektronik yöntemlerle de mektup alıp gönderebilmelerine imkân sağlanmaktadır.

    – Hükümlü tarafından resmi makamlara veya savunması için avukatına gönderilen mektup, faks ve telgraflarında posta yoluyla veya elektronik ortamda alıcısına ulaştırılabilmesine imkân tanınmaktadır.

    – Kamu düzeninin korunması ile kişi, toplum ve kurum güvenliğinin sağlanması veya suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla bazı hükümlülere gelen veya bu hükümlüler tarafından gönderilen mektup, faks ve telgrafların dijital olarak kaydedilmek suretiyle veya fiziki olarak saklanabileceği hüküm altına alınmaktadır.

    Bu iletilere ilişkin kayıt veya belgeler;

    * Amacı dışında kullanılamayacak.

    * Kanunda açıkça belirtilen haller dışında hiçbir kişi veya kurumla paylaşılamayacak.

    * Soruşturma ve kovuşturmaya konu edilmemiş ise en geç bir yıl sonunda silinecek.

    * Resmi makamlara veya savunması için avukatına gönderilen mektup, faks, telgraf ve elektronik iletiler, dijital olarak kaydedilemeyecek veya fiziki olarak muhafaza edilemeyecek.

    * Ceza infaz kurumunda bulunan bazı hükümlülerin ziyaretçileriyle yaptığı görüşlerin dinlenebilmesine ve kaydedilebilmesine imkân tanınmaktadır. Ayrıca, hükümlüleri ziyaret süresi uzatılmaktadır.

    * Hükümlülere ve tutuklulara hasta ziyareti amacıyla verilen izinler arasında beklenmesi gereken asgari 1 aylık süre şartı kaldırılmaktadır.

  • 5235 sayılı Kanunda Yapılması Öngörülen Değişiklikler;

    – Soruşturmayı sonlandıran kararlarla ilgili olarak uygulamada oluşabilecek farklılıkların önlenmesi ve uygulama birliğinin sağlanması amacıyla “Cumhuriyet başsavcılarına ve bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet başsavcılarına sorumluluk verilmektedir”.

Daha detaylı bilgi için;

https://www.tbmm.gov.tr/sirasayi/donem27/yil01/ss267.pdf

Güncel haber, açıklama ve paylaşımlarımız için sosyal medya hesaplarımıza ve İOS-Android Bülent Turan uygulamamıza aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

Twitter: https://twitter.com/turanbulent

Facebook: https://www.facebook.com/trnblnt

Instagram: https://www.instagram.com/avbturan/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCL6Ha5NGdY36j6O19Do4UzA

Bülent Turan Mobil Uygulama;

İOS: https://apps.apple.com/tr/app/bulent-turan/id1438759180?l=tr

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=app.kaysajans.bturan

Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

Selam ve saygılarımla…

Av.Bülent TURAN

Çanakkale Milletvekili

AK Parti Grup Başkanvekili

Reklamlar