Bulgaristan’dan üç bölge trafikte yol güvenliği konusunda Eurostat’ın kara listesinde kalmaya devam ediyor. Devlet kurumları ile “Karayolları güvenliği” alanında koordinasyon iyileşiyor, fakat sorunun çözümü uzun vadede planlar gerektiriyor.

31 Ocak 2020 başındna beri ülkede 4916 ağır trafik kazası meydana geldi. Kazalarda 381 kişi hayatını kaybetti, 6143 kişi yaralandı.

2019 yılına kıyasla trafik kazaları 698 ile daha az. Kazalarda ölenlerin sayısı 147, yaralananların ise 956 ile daha az.

AB Trafik kazalarını değerlendiren Avrupa Komisyonu raporuna göre, Bulgaristan ve Romanya’da bir milyon kişide  en çok kişinin trafik kazasında öldüğü iki Avrupa ülkesidir. Bulgaristan’da 1 milyon kişiden 88, Romanya da ise 96 kişi kazalarda can veriyor.  

Eurostat’ın 2019 raporunda Bulgaristan’da üç bölge en çok kazaların olduğu “kara liste” yayınladı. Kuzeybatı, Güneydoğu ve Kuzeydoğu bölgelerinde en çok kazalar oluyor.

Bu bölgeler Belçika’da iki eyelet ve Romanya’da iki bölge ile beraber AB’de en çok kişinin trafik kazalarında öldüğü ilk 10 kara yollar listesinde yer alıyor.

“Yollarda yapım çalışmalarında yol şeritlerin çizilmemesi, tabela eksikliği çok büyük sorun. Özellikle geri kalmış bölgelerde yollarda ne çizgiler var, ne tabelalar var”. 

Bunu anlattı Vidin Radyosuna konuşan Martin Nikolov. Kuzeybatıya sık sık yolculuk yapan Martin, trafik kazalarının özellikle yollardaki sorunları göz önüne almamaktan geldiğini belirtti.  

Trafik kazalarının başlıca nedeni aşırı hız, yol durumunu göz önüne almamak ve sürücü deneyimi eksikliği. 

Martin Nikolov: “Şoförlerin direksiyon başında deneyimi ve becerileri de önemli” dedi.

Avrupa Ulaştırma Politikaları Merkezi uzmanı Diana Rusinova ülkede birçok yollarda bakım işleri yapıldığını, birçok yolun onarıldığını, ancak bütün çalışmaların genelde Güney Bulgaristan’da yapıldığını belirtti. Kuzey ve Kuzeybatı illerde yollarda yapım ve bakım çalışmaları ne yazık ki askıya alınmış durumda.

Çeviri: Sevda Dükkancı 
Derleyen: Yoan Kolev
BNR

Reklamlar