Bulgaristan Ekonomi Enstitüsü Bilimler Akademisi’nin yıllık raporunun sonuçlarına göre son üç yıldaki ekonomik büyüme, AB için ortalamaya göre daha yüksek görünebilir, ancak yine de yakalamak için gerekli olan seviyelerden çok uzak.

Ekonomistler, Bulgaristan ekonomisinin yabancı yatırıma çok bağımlı olduğunu ve yüksek ve sürdürülebilir bir büyüme sağlayamayacağını vurgulamaktadır. En önemli amaç, yılda en az% 5’lik uzun vadeli ve kalıcı ekonomik büyüme elde etmektir.

Raporu hazırlayan ekibin başkanı Doç. Viktor Yotsov, “Avrupa’da %2 -%3’ü aşmak için hızlandırılmış büyümeye ihtiyacımız var” dedi. Yotsov, “Bulgaristan’daki büyüme Avrupa için ortalamanın üzerinde olmasına rağmen, bizden daha düşük büyüme gösteren iki ülke var. Bu hoş değil çünkü yakınsama hızını yavaşlatıyor” diye ekledi.

Sadece ekonominin büyümesini beklemek, gelir ve refahta somut bir artışa yol açacak, bu da yıllar boyunca biriken toplumsal gerilimde bir azalmaya neden olacaktır.

Raporda ayrıca orta vadede maliye politikasının ciddi zorluklarla karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Herhangi bir hükümetin önceliği, aşırı bütçe harcamalarından kaçınmak ve ekonominin borç spiraline girmesini önlemek olmalıdır.

Ayrıca, mal ihracatının %66,1’inin AB ülkeleri için, %17,9’unun Balkan ülkeleri için olduğu netleşti. Bulgaristan’ın en büyük ticaret ortağı Almanya olduğu belirtildi.

Prof. Aleksandır Tasev, Bulgaristan’ın daha iyi ekonomik büyüme yakalaması gerektiğini ve ekonominin %3 -%4’lük büyümesinin Avrupa standartlarına yaklaşmak için yeterli olmadığını söyledi.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar