Doğaya ve dünya çapında önemli kültürel ve tarihi yerlere büyük zararlar getiren toplu turizme göre, şimdi ön plana kalabalıklardan ve reklam klişelerinden uzak bireysel seyahatler çıkıyor. Bulgaristan ise bu yönde tam bir El Dorado.

1.Ekstrem Turizm

Vratsa Balkanı'nda kaya turmanışı.

Bulgaristan’da çok sayıda ekstrem turizm merkezleri bulunuyor. Bu merkezler adrenalin arayanlara her türden ekstrem macera sunuyor. Kaya tırmanışı, yamaç paraşütü, mağara gezileri, dalgıçlık, dağcılık. Bütün bunlar adrenalin yükseltmek için uygun seçenekler!

2.Urbex turizm – kentsel keşif turizmi

Buzluca tepesindeki anıt evi Dark tourism'in en popüler turistik yeridir.Yıl boyunca yüzlerce turist Bulgaristan’ı terkedilmiş fabrikalar, ıssızlaşmış köyler, yıkılan evler ve eski çağlardan kalma anıtları görmek ve o kasveti hissetmek için ziyaret ediyor. Kuzeybatı Bulgaristan ve Doğu Rodoplar, bu tür macera seven turistlerin tercih ettikleri bölgeler.

3. Sinema turizmi

Prohodna mağarasında

Bulgaristan Jason Momoa’nın başrol oyunculuğunda “Conan the Barbarian”, Brian de Palma’nın “The Black Dalia” filmi, Collin Farrel ve Ed Harris’in rol aldığı “Kaçış” filmi, Robert de Niro ve John Travolta’nın oynadığı “Killiğin season”, Antonio Banderas’ın rol aldığı bilim kurgu filmi “Automata” ve daha birçok film Hollywood’un yıldızlarını Bulgaristan’a getirdi. Bu filmlerden bir kısmı Vitoşa dağı eteklerinde “Boyana” cinema merkezinde çekilmiştir. “Boyana” sinema merkezinde farklı çağlardan dekorlar ile adeta bir şehir kurulmuştur.

4.İnanç turizmi

Razboiki Manastırı.120’nin üstünde hizmete açık manastır, eşi benzeri olmayan duvar süslemeleri olan muhteşem kiliseler, gizemli ayazmalar ve “kutsama mekanları”, farklı efsanelere sahip antik tapınaklar ve Bulgaristan’ın farklı bölgelerinde bulunan farklı dinlere ve çağlara ait mabetler turistleri onları tanımaya davet ediyor.

Peki Traklara ait kaya manastırlarına ne denmeli? Ya Rodoplar’da bulunan “Utrobata” ve “Gluhite Kamıni” hangi sözlerle anlatılabilir? 11-13 asırlara ait keşişler tarafından yapılan kaya manastırları nasıl anlatılır? Bunlar dağlarda ve ulaşılması zor yerlerde olduklarından dolayı turistlerin zor erişebildikleri yerler, ancak mistisizme bürülü mekanlardır.

5. Tarım turizmi

Pavel banya yakınlarında gül hasadı.Sabahın 5’inde ev sahibi tarafından uyandırılarak inek sağmaya gitmek, bahçede tüm gün boyunca domates kazmak, ahududu reçeli yapmak veya kavurucu sıcaklarda tarlada hasadın toplanmasına yardım etmek. Turistler artık köylerde korunmuş ve devam eden otantik köy hayatına dokunma olanakları arayışında. Ülkemizde bu türden macera imkanı veren çok sayıda çiftlik ve köy evi bulunuyor.

6. Diş sağlığı – sağlık turizmi

Birçok kişi ülkemizde tatilini çok yüksek kalitede ve oldukça daha düşük fiyatlarda diş tedavisi ile birleştiriyor. Eurostat verilerine göre, Bulgaristan AB genelinde 100 000 kişiye düşen diş hekimi sayısı sıralamasında ikinci yerde bulunuyor. Ayrıca Bulgaristan’daki diş hekimlerinin çoğu mükemmel seviyede İngilizce konuşuyor. Sebep mi? Ülkemize gelen yabancı uyruklu hasta ve müşterilerin sayısı giderek artıyor.

Fotoğraflar: Veneta Nikolova, Çeviri: Özlem Tefikova, BNR

Reklamlar