“12 senedir Sofya’da oturuyorum, birkaç yıldır oy verme hakkım var” diyor Rajmonda Duka ve gerek vatanı Arnavutluk’ta gerekse de Bulgaristan’da olsun her seçimde sandık başına gittiğini belirterek insanın ancak oy verdikten sonra haklarını arama ve hesap sorma hakkının bulunduğunu da ekliyor.

“Gördüğüm kadarı ile Bulgaristan ve Arnavutluk’ta seçim süreci neredeyse aynı, prosedürler ve oy verme kuralları birbirine benziyor. Bilindiği üzere Arnavutluk’ta Bulgar azınlığı var ve ben bu azınlıktan biriyim. Golo Bırdo bölgesinden geliyorum. Dolayısıyla Bulgaristan vatandaşlığı edinmek için aday oldum. Ayrıca yıllardır Sofya’da yaşıyorum. Bence nerede olursa olsun herkes, seçimlerde oy vermeli, ülke veya ilgili yerleşim birimi için katkısının en büyük olacağını düşündüğü adayı desteklemelidir” diyor Rajmonda.

Bundan 8 yıl önce Bulgaristan’da yaşamayı seçen Büyük Britanya uyruklu Jonathan Taylor da aynı firki paylaşmakla birlikte ülkedeki oy verme prosedürünü bilmediğini itiraf ediyor.

“Bence burada oy verme hakkım var, fakat bunu yapmayı hiç denemediğimi itiraf ediyorum. İngiltere’de olsaydım, büyük ihtimalle sandık başına giderdim, çünkü bunu prensip meselesi olarak görüyorum. Bulgaristan’a geldiğimden beri ne belediyeden, ne de adaylardan biri olmak üzere kimse beni seçmen olarak kayıt yaptırmak konusunda teşvik etmedi. Oy hakkım olduğunu anlasam da süreçle ilgili hiçbir bilgim yok” diyen Jonathan, ülkedeki siyasi partilerin yabancılarla bir nevi temas içinde olup onları siyasi sürece katılmak konusunda teşvik etmeleri gerekiyor. Aksi halde siyasetçilerin yabancıların oy vermelerini istemedikleri izlenimi oluşuyor.

Jonathan yine de yaşadığı köyün muhtarından memnun. Sevlievo’ya bağlı Kruşevo köyü sakinlerinin uzun yıllar boyunca çektikleri bir sıkıntıya çözüm getiren muhtar, seçimlerin daha ilk turunda göreve tekrar seçildi.

“Kruşevo’da yaşanan en büyük sorunlardan biri, her yaz mevsimi çektiğimiz su yetersizliğidir. Geçen ve bu yılda bu sıkıntı, çekilemez hale geldi. Haftalarca su olmuyordu. Bundan kısa süre önce muhtarımız, yeni su istasyonu açtı, boruları değiştirdi ve köyü başka bir su kaynağına bağladı”.

Ülkemizde birçok sorunla karşılaşmış olsa da Jonathan, Bulgaristan’ı seçmekle doğru tercih yaptığına inanıyor. Eşi ile birlikte köyde mutlu olduklarını paylaşan adam, Kruşevo’nun yaşamak için daha iyi yer haline gelmesine ve komşularının köyde yıl boyunca kalmalarına yönelik atılan her adımı desteklediklerini belirtti.

 

BNR

Reklamlar