“Dilimiz kimliğimizdir, bizi yaşatan Türkçe anadilimizdir”

Dünya Anadil Günü – Bulgaristan’da yaşayan Türkler, Dünya Anadil Günü’nü kutladı. Sofya’da faaliyet gösteren Kültürel Etkileşim Derneği çocukların ve ebeveynlerin katılımıyla çok güzel bir şölen düzenledi.

UNESCO’nun 1999 yılında ilan ettiği ve dünyada konuşulan farklı dillerin korunması ve yaşatılmasını hedefleyen gün münasebetiyle yapılan etkinlik, “Dilimiz kimliğimizdir, bizi yaşatan Türkçe anadilimizdir” temasıyla gerçekleştirildi. Dernek Başkanı Dr. Emine Bayraktarova, anadilin kimlik ve kültür belirtisi olarak önemine vurgu yaptı.

Bulgar okullarında anadilinin okutulması yönünde Eğitim Bakanlığı ve Meclise önerge sunduklarını hatırlattı. 1992 yılında 106 bin Türk çocuğu okullarda Türkçe dersleri gelirken, 2013’te bu sayı 6 bine düştü. Serbest seçmeli der olan Türkçe, son zamanlarda çok az ilgi görüyor. Ders müfredatında Türkçe’nin zorunlu seömeli ders programına alınması talep ediliyor.

Kültürel Etkileşim Derneği Başkanı Dr. Emine Bayraktarova da katılımcılara şunları söyledi: “Ana dillerin korunması ve geliştirilmesi her toplumda karşılıklı anlayışın anahtarıdır. Günümüzde birden fazla dilin konuşulması, kültürel ilişkilerin zenginliklerinin daha iyi tanınmasına yol açmaktadır. Globalleşen dünyada kültürler arası anlayış ve diyaloğun gittikçe daha büyük önem taşıdığını görüyoruz. Küçük büyük her yaştan bunu el birliği ile cesaret ve enerjiyle yapmamız gerekir” dedi.

Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe programda yaptığı konuşmada, Bulgaristan’da yaşayan soydaşların, hayatlarının her alanında ana dillerini kullanmalarının hem mevcudiyetlerinin hem de Türk dili ve kültürünün zenginliğinin yaşatılması bakımından son derece önemli olduğunu vurguladı.Bulgaristan’da yaşayan soydaşların “ülkenin kültürel çeşitliliğine ve zenginliğine önemli katkılar yaptığının” altını çizen Gökçe “Dilimize sahip çıkmamız, kendimize, benliğimize, kültürümüze ve mevcudiyetimize sahip çıkmamızla eş anlamlı bir şey” dedi.

Etkinliğin resmi açılışının ardından çocuklar, Bulgaristan ve Türkiye airlerinin Türkçe şiirlerini okudu. 5 yaşındaki Yasemin ve Alper, 8 yaşındaki Efe Nihatov, Sümeyra ve Mohammed Beyazıt kardeşler, Büşra, Slaiha ve Musab Veda Ahmet kardeşler ve daha onlarca çocuk sahneye çıktı.

Kuzeydoğu Bulgaristan’ın Dulovo ilçesi Ruyno köyünden grup da bindallı kostümleri ve birbirnden güzel Rumeli türküleriyle güzel anlar yaşattı. Zeyniş Kuş ve Sadiye Mahmud yönetmenliği altındaki folklor grubu, bindallı “don yelek”, saz ve sözleriyle Sofya’ya Deliorman ve Dobruca havası estirdi.

Smolyan , Borino’dan gelen grup ise, Rodopların eşsiz müziği ve kıyafetleriyle, müzik ve görsel şölene renk kattı. Programda ayrıca Sofya İslam Enstitüsü öğrencileri Nasreddin hoca fıkralarından oluşan skeçler sundu.

Çocuklara birbinden güzel hediyeler dağıtıldı. Bimecler bölümünde ise, hem ebeveynler, hem çocuklar bilgi yarışına girdi. Türk halk edebiyatından seçilen bilmecelere doğru yanıtlar veren küçük katılımcılar kitaplarla ödüllendirildi.

Fotoğraflar Sevda Dükkani tarafından temin edildi.

Reklamlar