TürkAkım’ın Bulgaristan topraklarındaki bölümünü İtalyan-Suudi Konsorsiyumu Arkad yerine DZZD Konsorsiyumu inşa edecek.

Bulgaristan kamu doğalgaz şebeke operatörü Bulgartransgaz’ın yaptığı açıklamaya göre, Türkiye sınırından Sırbistan sınırına uzanacak ve TürkAkım’ın bir parçası haline gelebilecek gaz boru hattının bir kısmının yapım ihalesini en düşük teklifi sunarak kazanan İtalyan-Suudi Arkad konsorsiyumu gerekli evrakları ihale süreleri çerçevesinde temin edememesi nedeniyle saf dışı bırakıldı.

Açıklamaya göre, ihalede ikinci en düşük fiyat teklifinde bulunan Bulgaristan Gaz Gelişim ve Genişleme Ortaklığı’nın teklif ettiği fiyatta üçte bir oranında indirimine gitmesi üzerine ihale Gazprom ile bağı olan ortaklığa verildi.

Bulgartransgaz’ın yeni kararına Rekabeti Koruma Komisyonu nezdinde itiraz edilebilecek. Böyle bir itiraz olması durumda projenin gecikerek 2020’nin başına kadar tamamlanmaması riski doğacak.

İtalyan Arcad ABB S.p.A. ve Suudi Arkad Engineering and Constructions Company’nin oluşturduğu Arkad Konsorsiyumu, Bulgaristan ve Türkiye’yi bir birine bağlayacak ve Sırbistan sınırına kadar uzayacak olan 474 kilometrelik hattı inşa etmek üzere düzenlenen ihaleyi Nisan ayında kazanmıştı.

Hat ile Rus doğalgazı Bulgaristan sınırına kadar taşınacak ve buradan 484 kilometrelik yeni bir hat ile Sırbistan’a taşınacak. 1,4 milyar euro yatırım ile inşaa edilecek 474 kilometrelik boru hattı 2020’de faaliyet geçecek.

 

 

Enerji Günlüğü

Reklamlar