Meclis Genel Kurulunda yapılan tartışmaların ardından yapılan birinci tur oylamada 5 kg’ın üzerindeki köpeklerin tasmasız ve ağızlıksız dolaştırılmasını yasaklayan Veteriner Hekimliği Kanunu’nda değişikliklere ilişkin kanun tasarısı onaylandı.

Kanun tasarısı, Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) Partisi Milletvekili Desislava Atanasova tarafından sunuldu.

Oylamada 5 çekimser oya karşı 145 kabul oyu kullanıldı. Değişiklikler, ev köpeklerinin insanlara saldırdığı olayların artmasından dolayı yapılmaktadır. Değişikliklerle 5 kg’ın üzerindeki köpeklerin tasmasız ve ağızlıksız gezdirilmesi yasaklandı.

Köpeklerin hiç sebepsiz ve saldırganlıklarına bağlı olarak tasmasız ve ağızlıksız dışarı çıkarılmalarına ilişkin hükümlere ince ayar yapılması önerilmektedir. Köpeklerin sebepsiz ve tasmasız ve ağızlıksız gezdirilmesi yasağının istisnaları da düzenlenmektedir.

Yasak, kentsel alanlarda belirlenmiş ve belirtilmiş yerlerde serbest bırakılan köpeklere, avda kullanılan köpeklere, kurallar ve şartlar doğrultusunda eğitilen köpeklere ve yarışmaya katılan köpeklere uygulanmayacak. Kanun tasarısı, 5 kg’ın üzerindeki köpeklerin tasmasız ve ağızlıksız ve hiçbir neden yokken dolaştırılmasının 300 leva ile cezalandırılmasını öngörüyor.

Tasmasız ve ağızlıksız saldırgan köpek dolaştıranlara ise 1000 leva ceza uygulanacak. Çocuk oyun alanlarında ve yasak işaretleri bulunan belediye tarafından belirlenen yerlerde köpek gezdirmenin cezası 500 leva olacak.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar