Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanı Nikolay Nankov, “Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanlığı (MRRB), Avrupa Birliği (AB) fonlarına erişimi olmayan küçük yerleşim yerlerine yönelik projeleri finanse edecek Su ve Kanalizasyon Fonu kuracak” diye bildirdi.

Bakan,” Fon gelirleri “dayanışma ücreti” adı verilen metreküp suya 8-10 stotinka tutarında ödenecek bir ücretten elde edilecek. Bu ücretten yılda 50-55 milyon leva arasında değişen miktarda gelir elde edilmesi bekleniyor. Bu ücret, su tüketicileri tarafından ödenen ücrette bir artışa yol açmayacaktır, ancak kesintiler yoluyla ödenecektir. Ancak fonun faaliyete geçmesinden önce Su Yasasında değişiklikle yapılması ve şu anda hazırlanan yeni Su ve Kanalizasyon Yasası’nın kabul edilmesi gerekir” dedi.

Bakan Nankov, AB fonlarının her derde deva olmadığına ve 2014-2020 Dönemi Çevre Operasyonel Programı çerçevesinde öngörülen finansmanın sektörün problemlerinin çözümüne yetmeyeceğine dikkat çekti.

Nankov,” Bu nedenle Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanlığı bütçe miktarı bu yıl 12 milyon levadan 18 milyon levaya yükseltildi. Gelecek yılki bütçede de bir artış öngörülüyor” diye bildirdi.

Bakan’ın ifadesine göre fonları iyi gerekçelendirilmiş bir fayda-maliyet analizinin yanı sıra demografik tahminlerin bulunulduğu yerleşim yerlerine yönlendirilmelidir. Nankov, “ Benzer projeleri, kamu kaynakları ile finanse edilen başka projelerle birleştirmeliyiz- bir ulusal yolu veya kentsel ortamı modernleştirmeden önce su temini ve kanalizasyon altyapısını yenilememiz gerekiyor” diye kaydetti.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar