Yakınlarda ülkede düzenlenen 42. Akdeniz kuş sayımında, önceki yıllara göre beş kat daha az kuş görüldü.

Bulgaristan Kuşları Koruma Derneği’nin (BSPB) bu yılki verilerine göre, çoğu kış mevsiminde olduğu gibi en çok görülen kuş türleri yine elmabaş patka (Aythya ferina), avrasya kuşu (Fulica atra) ve mallard ördekleri (Anas platyrhynchos) oldu. Gözlemlenen ilginç türler arasında tepeli pelikan (Pelecanus crispus), Batı Avrupa’da yok olan deniz kartalı (Haliaeetus), büyük orman kartalı (Aquila clanga), küçük kuğu (Cygnus columbianus), tepeli karabatak (Phalacrocorax aristotelis), batağan (Podicipedidae) vb. var. Diğer yılların aksine, bu yılın olumlu hava sıcaklıklarına bağlı olarak, genellikle ocak ayında donan tüm küçük barajlar ve balık çiftliklerinde, kış mevsimini geçiren su kuş sürüleri gözlendi.

Uzmanlara göre, kış mevsiminde göçmeyen kuşların durumu ile ilgili araştırmalar, iklim değişikliği bağlamında özellikle önemlidir. Sonuçlar, çevredeki değişikliklerin bir göstergesi olarak yorumlanabilir ve bu anlamda bir kez daha yaşadığımız çevrede önemli bir gösterge olan kuşların rolünü vurgulamaktadır.

Ülkedeki 42. Akdeniz Su Kuşları Sayımı sırasında uzmanlar ve gönüllüler, Bulgaristan’da 2000’den fazla sulak alanda kuşlar hakkında bilgi edinmeyi ve toplamayı başardı.

 

BNR

Reklamlar