Karaborsadan kurtarılan binlerce arkeolojik eser, Bulgaristan Sofya’da sergileniyor. Yetkililer, ülkede define avının korkunç boyutlara ulaştığını belirtiyor.

Bulgaristan’daki karaborsa tüccarlarından kurtarılan değerli eserler, başkent Sofya’da bulunan Ulusal Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

Eski kask ve silahlar, Yunan ve Roma heykelleri, altın takılar…

Bunlar ve daha fazlasının sergilendiği müzede, kültürel mirasların çalınma tehlikesine karşı farkındalık oluşturmak amaçlanıyor.

Müze müdürü Profesör Lyudmil Vagalinski, halkın, Bulgaristan’ın arkeolojik zenginliklerinin çalındığının farkında olmadığını söyleyerek, şöyle konuştu:

“Kültür Bakanlığı tarafından define avcılarından kurtarılan ülke çapında 19 müzeden yaklaşık 300 eser var. Halka her yıl kültürümüzden ne kaybettiğimizi göstermek istiyoruz. Çünkü Bulgaristan’da define avı korkunç boyutlara ulaştı.”

Ülkenin İçişleri Bakanlığından alınan istatistiklere göre, Bulgaristan’da yapılan yasa dışı kaçak kazı ve tarihi eser ticareti nedeniyle 100’den fazla ön duruşma süreci başlatıldı.

İspanyol polisi ise çoğu Bulgaristan’dan olmak üzere binlerce madeni para, halka ve diğer arkeolojik buluntular ele geçirdiklerini açıkladı.

 

 

Reuters

Reklamlar