Gallup International’ın Siyasi ve Ekonomik Endeks araştırmasının sonuçları, görev süresinin birinci yılında Cumhurbaşkanı Rumen Radev’e duyulan güven oranının yaklaşık yüzde 60 seviyesinde, güvensizlik oranının ise yüzde 30’un altında olduğunu gösteriyor.

Sosyologlar, bu güven oranının eski Cumhurbaşkanı Petır Stoyanov’un görevinin başlangıcından bu zamana kadarki dönemde Cumhurbaşkanlarının birinci yılında duyulan güvenin en yüksek seviyesinde olduğunu söylüyor. 2017 yılı sonu itibariyle Cumhurbaşkanı Radev’e güvenenlerin sayısı yüzde 56, güvenmeyenlerin ise yüzde 29 orandadır. Böylece Radev, ülkede en çok popüler siyasetçi haline geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı İliyana Yotova’ya olan güven de oldukça yüksek seviyededir.

90’lı yılların başından bugüne kadarki eğilim

Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’in görev süresinin başında güven en düşük seviyedeydi, 1996-1997 yıllarında yaşanan siyasi ve ekonomik krizden dolayı son derece endişe verici kitlesel bilincin aksine Cumhurbaşkanı Petır Stoyanov’a duyulan güven ise ilk aylarda en yüksek seviyedeydi.

Cumhurbaşkanları Jelü Jelev ve Petır Stoyanov’a duyulan güven başlangıçta daha yüksekti, ancak sürekli düştü. Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov, ilk görev dönemine yaklaşık yüzde 50 oranında güvenle başladı. Sosyologlara göre Pırvanov, görev süresi boyunca güvenin arttığı tek cumhurbaşkanıdır (genellikle görev süresince güven azalır). Pırvanov, ikinci dönemine daha yüksek bir güven oranıyla başladı, ancak aynı zamanda bu güven oranı hızlı bir düşüş gösterdi.

2016’daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bugüne kadarki eğilim

Rosen Plevneliev’in görev süresi (2012-2017) sırasında Cumhurbaşkanlığı kurumuna olan güvenin düşük seviyede kalması, 2017’de kamuoyunun tutumlarının pozitif olması ile değiştirildi.

Gallup International Ajansı’nın araştırma sonuçlarıyla ilgili açıklamasında sosyologlar, “2016 sonbaharında yeni bir Cumhurbaşkanı seçildikten sonra güven artmaya başladı – genellikle bu kurumda ve genel olarak kurumlarda değişiklik olması durumunda böyle oluyor” diye belirttiler.

2017 yılının ilk ayları Cumhurbaşkanı’na karşı güveni güçlendirme eğilimini güçlendirdi. Daha sonra Cumhurbaşkanlığına olan güven seviyesi yükselmeyi durdurdu ve yüzde 60 civarında ve altında pozitif değerlendirme ve yüzde 30 civarında ve altında negatif değerlendirme olmak üzere bir istikrar dönemine girdi.

Yükselmenin durması biraz da yıl boyunca Cumhurbaşkanı ve iktidardaki Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) partisi üyeleri arasındaki gerginliklerden kaynaklanıyor olabilir, ancak mümkün olan doğal destek oranının tavan seviyeye ulaşmış olması daha muhtemeldir.

Bu nedenle, çeşitli seçmen grupları arasında Cumhurbaşkanına olan güvene ilişkin aylık veriler, GERB taraftarları arasında bile bahsedilen gerginliklere rağmen itibarına önemli bir zarar vermediğini gösteriyor.

Anketin sonuçlarına göre, Cumhurbaşkanlık kurumu çoğunlukla Cumhurbaşkanı’nın kişiliğiyle, ancak kısmen Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın kişiliğiyle de özdeştiriliyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı İliyana Yotova’ya güvenenlerin sayısı vatandaşların dörtte biri civarındadır, güvenmeyenlerin sayısı ise yüzde 50-60 arasında oynuyor. Diğer vatandaşlar tereddüt içindeler veya ismini duymamışlardır. Bu durumda Yotova, nispeten iyi bir güven seviyesine sahip politikacılar arasında yer edindi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar