Ülkeye giriş yapanlara karantina uygulamasının kaldırılması gündemde

Devlet Sağlık Başmüfettişi Doçent Dr. Angel Kunçev, sağlık yetkililerinin Bulgaristan’a giriş yapan Bulgaristan ve yabancı vatandaşlara uygulanan 14 günlük karantinanın kaldırılmasının ele alındığını açıkladı.

Kunçev, özel eğitim merkezlerinin tekrar açılması ve çocuk oyun sahalarına erişim imkanının sağlanması gibi yasaklanan faaliyet listesinde değişiklik yapılması üzerinde durulduğunu belirtti. Kunçev, özellikle kapalı alanlarda olmak üzere her ayrı insanın alması gereken maske takma, sık dezenfektasyon ve şahsi hijyen önlemlerinin daha uzun zaman süreceğini vurguladı.

Bulgaristan ve İtalya koronavirüs araştırmalarında işbirliği yapacak

Koronavirüs ile  Mücadele Masası Başkanı General Ventsislav Mutafçiyski, bu sabah merkezin düzenlediği bilgilendirme toplantısında ” Sofya Askeri Tıp Akademisi ile İtalya San Mateo Üniversitesi Hastanesi arasında teknoloji ve fikir alışverişi için bir sözleşme hazırlanıyor. İtalyan hastanesi, hiperimmün plazmalı koronavirüs hastalarının tedavisi üzerinde aktif olarak” çalışıyor dedi.

Araştırmalar, şifa bulanların bir aya kadar en büyük antikor doygunluğunu ve üçüncü ayda ise keskin bir düşüşü yaşadıklarını gösteriyor. Bu, Covid-19’a karşı bağışıklık dengesizliği tezini doğruluyor. 

Covid-19 hastalarının yüzde 39’u sağlığına kavuştu

Geçtiğimiz gün yapılan 1273 test sonucu 17 yeni Covid-19 vakası tespit edildi. Yeni vakalardan 6’sı Sofya, 4’ü Pazarcik, 2’er Vidin ve Şumen, 1’er Sliven, Haskovo ve Yambol’da ortaya çıktı.Böylece ülkemizdeki toplam vaka sayısı 2477 oldu.Son 24 saat içinde vaka sayısı yüzde  0.7 arttı.

198’i hastanelerde tedavi altında olurken 20 hasta da yoğun bakımda. Koronavirüs hastalığına yakalanan sağlık çalışanlarının sayısı 255’e çıktı.Ülke genelinde aktif vaka 1378.Covid-19 nedeniyle 134 kişi hayatını kaybetti.Son 24 saatte 53 hasta sağlığına kavuştu ve böylece iyileşenlerin toplam sayısı 965 oldu. Bu, rakam, hastalığa yakalanların yüzde 39’nu oluşturuyor.

60/40 önlemi kapsamında yaklaşık 240 bin işyeri korunacak

Çalışma ve Sosyal Politika Bakanlığı, “60/40” önlemi sayesinde yaklaşık  240000işyerinin muhafaza edileceği açıkladı. İstihdamıkorumak üzere işverenlerden 14 351 telafi başvurusu alındı.Bakanlar Kurulu’nun kararıyla devletten yardım başvurularının süresi 30 Haziran’a, yardımın ödenmesi ise Temmuz  ayının sonuna kadar uzatıldı. Şimdiye kadar işverenlere ödenen ücret ve sigorta ödeneği tazminatlarının toplam tutarı53 milyon leva (27 milyon Avro’dur).

Lise mezuniyet sınavlarına maske ile girilecek, 1.5 metrelik mesafe şartına uyulacak

Liseler salgınla mücadele önlemlerine uyarak mezuniyet sınavına girecek öğrencileri karşılamaya hazırlanıyor. Daha büyük binalarda yığılmaların önlenmesi için ayrı girişler öngörüldü. Sınavların yapılacağı odalarda öğrenciler arasında 1,5 metre mesafe sağlanacak. Öğrenciler, sınava maskeli girecek, buna rağmen okullar yedek maskeler bulunduracak.

Bulgaristan vatandaşlarının üçte ikisi pandemiden sonra seyahat etmeye hazır

Bulgaristan vatandaşlarının yüzde 63,7’si koronavirüs kısıtlamalarının kaldırılmasından hemen sonra veya 2 ay sonrasında seyahat etmeyi planlıyor.Yüzde  65,6’sı pandemi öncesi gibi, yüzde 10,5’i ise daha fazla seyahat edeceklerini ilan ediyor.Varna İşletmecilik Yüksek Okulu ile Cardiff Metropolitan University’nin anket sonuçlarına göre, yüzde 54’ünün ilk destinasyonu yurtta olacak. Yüzde 28,4’ü ise yurtdışına seyahat etmeyi düşünüyor. Yüzde 55,7’si için özel araç tercih edilen taşıt türüdür. Ankete katılanların yüzde yaklaşık 30’u ise hava yolu ile seyahat edecek.

AB’nden Bulgaristan’a 9 milyar avroluk kalkınma desteği

AB Komisyonu Bulgaristan’a Covid-19 sonrası Ekonomik Kalkınma Fonu’ndan 9,282 milyar avroya erişim imkanının sağlanmasını önerdi.

Bu tutarın 6,131 milyar avroluk bölümü karşılıksız yardım olup diğer 3,151 milyar avroluk kısmı borç olmakta.

Borçlar devletler tarafından AB Bütçesine olan ödeneklerine göre ödenecek. Kaynaklar ulusal reform programları kapsamında dilimler halinde sağlanacak.

Avrupa Konseyi teklifleri Haziran ayında ele alacak.

Borçların 2058 yılına kadar kapatılması, 2027 yılına kadar ise sadece faizlerin ödenmesi öngörülüyor.

AB Komisyonu, daha önce Bulgaristan’ın 15 milyar avro olacağı yönünde çıkan verilerin sadece örnek rakamlar olduğunu belirtti.

BNR

Reklamlar