Müze ve sinema ziyaretleri yasağı kaldırılıyor

Sağlık Bakanı Kiril Ananiev’in çıkarttığı emirnameyle,açık ve kapalı alanlarda kültürel etkinliklerin düzenlenmesi, müze, galeri, kütüphane ve sinema ziyaretlerine izin veriliyor.Bu, sosyal mesafenin korunması ve bütün epidemiyolojik önlemlere uyulması ile mümkün olabilecek. Sahne etkinlikleri ve sinema ziyaretlerinde kapasitenin yüzde 30 kadarı kullanılmalıdır.

Ayrıca Kültür Bakanı Boil Banov, tiyatro, konser ve filarmonilerin açılmasını konuşmak için henüz erken olduğunu öne sürdü. Sinema salonları için klimasız çalışma şartı var.

Salondaki seyirci kapasitesinin sınırlandırılması kaydı ile kültür etkinliklerine de izin veriliyor.

Sağlık Bakanı Kiril Ananiev, AVM’lerin açılmasının en son gevşetilecek önlemler kapsamında olacağını belirtti. Ananiev, salgınla mücadele önlemlerine uyulması, sinema salonlarında ve açık hava etkinliklerinde insanlar arasında yakın temasa izin verilmemesine çağırdı.

Teyit edilen Covid-19 vaka sayısı 1990 oldu

Ulusal Kriz Masası tarafından verilen bilgiye göre 11 Mayıs, Pazartesi günü saat 17.00 itibari ile 9 yeni Covid-19 vakası teyit edildi.

Bu vakalarla teyit edilen koronavirüs vaka sayısı 1990’a çıktı.

Hastane tedavisi altına alınan toplam 368 kişiden 50’si yoğun bakımda.

Koronavirüs test sonucu pozitif çıkan sağlık çalışanları sayısı 214 olup tespit edilen tüm vakaların yüzde 11’ine tekabül ediyor.

Bulaşan kişilerin yaş ortalaması 50 olarak açıklandı.

Covid-19 teyit edilerek vefat eden hastaların sayısı 93.

Son olarak Kula kasabasında huzurevinde yaşayan bunama ve hipertansiyondan muzdarıp 78 yaşında bir adam ve Yambol il hastanesinde iki taraflı pnömoni tanısı konulan 53 yaşında bir adam hayatını yitirdi.

KNSB: 110 büyük ve orta ölçekli işletme Covid-19 krizinden olumsuz etkilendi

Bunu, KNSB’nin ülke genelinde 134 işletme arasında 11 Mayıs’a kadar yaptığı bir araştırmatoplam 48 bin 700 çalışanı olan 110 orta ve büyük işletme koronavirüs krizi mağduru olduğunu gösteriyor.

Araştırmaya göre, şirketlerin yüzde 12’si işçi kısıtlamasına gittiği ortaya çıkıyor. Bunların yüzde 66’sında işçiler ücretli, yüzde 23’ünde ise ücretsiz izinde. Bu şirketlerin yüzde 7’si 13 Mayıs’tan sonra çalışmalarını tamamen ya da kısmen yenilemeyi planlıyor. Bunlar işleme sanayii, otomotiv sektörü için parça üretimi, enerji üretimi, giyim sanayii, su ve kanalizasyon sektöründendir.

Sosyal ortaklar önerilen 65 önlemden 20’sinde anlaştı

Üçlü İşbirliği Konseyi’nin online toplantısında sosyal ortaklar, turizm ve ulaşım sektörlerine krizden çıkma desteğinin sağlanması konusunda anlaştı.

KNSB lideri Plamen Dimitrov’un açıkladığı gibi toplam 65 kriz önleminden 20’si konusunda uzlaşma sağlandı.

Hükümetin onayladığı nihai önlemler, önümüzdeki hafta açıklanacak.

Turizmde iş yerlerinin korunmasına yönelik devletten sağlanan ücret ve sigorta desteği, yüzde 80’i bulabilir.

Sendikalar ve Maliye Bakanı Goranov, bunun tatil vaucherlerine göre daha iyi bir yaklaşım olduğu görüşünü paylaştı.

Asgari işsizlik tazminatı asgari ücrete bağlanarak yüzde 80’i oranında veya günde 8,5 avro olacak.

Kriz döneminde kültür için ayrılan para artırıldı

Kültür Bakanı Boil Banov, kültür alanına daha 2,5 milyon levanın tahsis edildiğini açıklayarak paranın hemen yatırılacağını belirtti.

Tiyatro oyunları, müzik temsilleri, dans türleri ve görsel sanatlara kaynakların yüzde 10’ar bölümü yönlendirilecek. 400 000 avro ise eserlerin dağıtımında kullanılacak. Sinema ve sirke 750 000 avro sağlanacak. 350 000 avro ise serbest meslek uygulayan sanatçılara kullandırılacak.

Amaç, yaratılan eserlerin Internet’te gösterilmesidir.

Bakan Banov’un öne sürdüğü gibi Norveç programı kapsamında ayrıca serbest sanatçılara 3,5 milyon avronun kullandırıldığını açıkladı.

Sanat, kültür ve arkeoloji alanında çalışanlara yönelik bütçelerde azalmanın olmadığını belirten Banov,

kriz döneminde 3 aylık maaş ve sigortalar için devletin 1,25 milyon avro sağladığını vurguladı.

Plajlar 1 Haziran’da açılacak

Turizm Bakanı Nikolina Angelkova, plajların 1 Haziran’dan itibaren ziyarete açık olacağını bildirdi. O zamana kadar şemsiye ve şezlong doluluk derecesinin ne olduğunu gösteren mobil uygulama da çalışmaya başlayacak.

Bakan Angelkova plajda şemsiye ve şezlong ücretinin önceki yaz sezonuna göre en az yüzde 50 oranında daha ucuz olacağını öne sürdü.

İktidar koalisyon kurulu tarafından onaylanan turizm sektörünü kurtarma önlemlerine ilişkin yasa tasarısı NFSB tarafından sunuldu. Sigortalı her vatandaşa 7 günlük tatil için 105 avroluk vaucherin sağlanması teklifi, Meclis Hukuk Komisyonu tarafından reddedildi. 

Başkent toplu taşımasında maskesiz yolculara ağır para cezaları

Bugün itibariyle başkent kamu toplu taşımacılığında yoğun maske kullanım denetimi başladı.Yüz maskeleri takmayan yolcular cezaya çarptırılarak polis ekiplerinin yardımıyla taşıt araçlarından mecburen indiriliyor. Ceza 300 ile 1000 leva arasında (153 ile 511 Avro ) seyrediyor.

 Bugünden sonra Sofya toplu taşıması tam hizmet sunmaya başlayacak. Metro hatları kış çalışma saatlerini uygulayacak.Taşıt araçları gece hizmet sunmayacak.Bilet denetçileri son hafta olarak araçlarda bilet satacak ve biletsiz seyahat eden yolculara cezalar uygulamayacaktır. 

Profesyonel futbolda idmanlar 15 Mayıs’ta başlıyor

Profesyonel futbolda hazırlık antremanlarının organizasyonu ile yapılmasına ilişkin Gençlik ve Spor Bakanlığının hazırladığı plan, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylandı.

Profesyonel takımlar, salgınla mücadele önlemlerine uymak şartı ile 15 Mayıs’ta gruplara göre toplu antremanlara başlayabilir.

Bundan üç gün önce bütün oyuncular Covid-19 için PCR testlerden geçecek.

13 Mayıs’ta spor ve sağlık bakanları, Birinci ve İkinci Lig karşılaşmalarının ne zaman yapılmaya başlayacağına dair karar verecekler. Stadyumlarda uygulanacak salgın önlemleri de görüşülecek. 

Bulgar atletleri de yeniden antrenmanlarına başlıyor

Bulgaristan Atletizm Federasyonu küresel koronavirüs salgını koşullarında yeni antrenman kurallarını ilan etti.

Hafif atletizm antrenmanlarını sadece kayıtlı atletler yapabilecek. Antrenman yapan sporcular arasında 2.5 metrelik mesafe korunmasıyla yalnız açık alan pistlerinden  faydalanılabilecek. 

Hazırlayan: Diana Tsankova, BNR

Reklamlar