Yaplılan 4 943 testten yüzde 5,79’u pozitif

Son 24 saatte yapılan 4 943 PCR testinden 286 yeni Covid-19 vakası tespit edildi. Tek Bilgi Merkezi verilerine göre Sofya’da en çok- 57, Blagoevgrad’da – 34, Plovdiv’te – 24, Stara Zagora’da– 20, Burgas’ta -19 vaka var.Pandemi başlayalı teyit edilen toplam 20 833 vakadan 5 374’ü aktiftir.44’ü yoğun bakımda 837 kişi hastanede tedavi altında. Son 24 saat içinde 145 hasta sağlığına kavuştu. Şimdiye kadar iyileşenlerin sayısı 14 634’tür.Son 24 saatte vefat sayısı 12 iken pandemi başlayalıdan beri sayıları 825.

**

Covid-19’dan ölüm oranı azaldı

Bulgaristan AB’de koronavirüs hastaları açısından 25. yerde, ölüm oranı açısından ise 8. yerde bulunuyor. Ulusal Kriz Merkezi uzun aradan sonra yeniden olağan basın toplantılarına başladı. Her Perşembe günü saat 10’da Covid-19 ile ilgili son güncel bilgiler paylaşılacak.Devlet Sağlık Kurumu Başmüfettişi Doç. Angel Kunçev, hastalığın yayılmasına karşı önlemlerin belirlenmesi için her gün 23 göstergenin takip edildiğini söyledi. Virüse yakalananların yaşı ve hastaneye erişim zamanı da alınan kıstaslar arasında. Doç. Kunçev: “Ölüm oranı devamlı azalıyor. Malta en yüksek koronavirüs ölüm oranının tespit edildiği ülke” dedi.

Doç. Kunçev, durumun şu an “fena olmadığını”, ancak kötüleşeceğini belirtti. “Avrupa’da ikinci dalga yayılırken, olağanüstü salgın durumunu iptal etmemiz mümkün değil” diyen uzman, sağlık sistemin şimdilik hastaların oranıyla baş edebileceğini kaydetti.

Sağlık Bakanı Kostadin Angelov koronavirüs hastaları için ayrılan hastane yataklarında doluluk oranının %10.5 , yoğun bakımda ise %4 olduğunu bildirdi. Bakan, sağlık uzmanları sayısının eksikliği ve koronavirüse yakalanan doktor ve hemşirelerin artmasının salgının olası yayılması durumunda risk teşkil edeceğini belirtti.

Anaokulu ve okullarda ülkedeki genel duruma kıyasla yğksek salgın oranı mevcut değil. Basın toplantısında verilen bilgide, şimdiye kadar anaokul ve kreşlerden 12 çocukta, okul öğrencilerinde 117 çocuk, anaokuldan 14, orta okullardan 72 öğretmende koronavirüs tespit edildiği anlaşıldı. 4043 öğrenci ve 116 öğretmen karantina altına alındı.

**

Yunanistan Covid-19 salgın önlemlerini uzattı

Yunanistan, kara, deniz ve hava yoluyla ülkeye giriş için geçici kısıtlamalar ve şartlar dönemi de dahil olmak üzere, salgın önlemlerini 12 Ekim 2020’ye kadar uzattı.

Ülkeye giriş yapanlar için QR zorunluluğu da geçerliliğini koruyor.

Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Yolcular ayrıca, Yunanistan’a girmeden 72 saat önce yapılan negatif PCR testi göstermelidir. Gereksinimler, Covid-19’un yayılmasına karşı alınan önlemlerin bir parçasıdır” deniyor.

Kırcali’de Yabancı Diller Lisesi uzaktan eğitime geçiyor

Kırcali’de “Hristo Botev” Yabancı Diller Lisesinde Covid-19 vakasının çıkması ardından okuldan bütün 800 öğrenci 2 Ekim’den itibaren uzaktan eğitime geçecek. BTA Haber Ajansı okulun sitesinde yer alan bilgiye dayanarak bu gelişmeyi aktardı. Okul tamamen dezenfekte edilecek. Öğrenciler 5 Ekim’de yeniden okula gelerek, örgün eğitime devam edecek.

**

Yaz boyunca Karadeniz tatil beldelerinde hiçbir Covid-19 vakası tespit edilmedi

Sofya’da düzenlenen Turizm Forumu’nda seyahat acentası sahipleri, Alman turistlerinin Bulgaristan’ın Karadeniz kıyısındaki tatilleri sırasında Covid-19’a karşı yeterince salgın önlemlerin alınmamasından şikayet ederek tazminat talep ettiklerini açıkladılar.

Turistler en çok maske taşınmaması veya yanlış maske taşınmasından şikayetçi oldular.

Turizmçiler, yaz boyunca Karadeniz tatil beldelerinde hiçbir Covid-19 vakasının tespit edilmediğini öne sürdü.

Bugüne dek kış rezervasyonları, geçen yılın yüzde 10-15’ini buluyor. BTA, Bulgaristan Turizm Analiz ve Değerlendirme Enstitüsü Müdürü Rumen Draganov’un iç turizmin büyümesini öngördüğünü ve 22 Aralık – 22 Mart döneminde 1.9 milyon yurt içi seyahatın kaydedildiğini ve bu yıl 2.25 milyon olması beklendiğini bildirdi.

Derleyen: Gergana Mançeva, BNR

Reklamlar