Koronavirüsün yeni piki bekleniyor

“Diğer solunum sistemi enfeksiyonlarının da belireceği sonbahar-kış mevsiminde ikinci Covid-19 dalgası görülecek.’ Bunu BNT’ye akademisyen Bogdan Petrunov açıkladı. Sözlerine göre yeni bir pikin yaşanması kaçınılmazdır. İmmünoloji uzmanı, ülkemizde salgının yayılımına karşı alınan önlemlerin Avrupa’da en yumuşak olanlarından olduğunu belirterek:  “Verem aşısının böyle bir durumda yardımcı olduğu kuşku götürmüyor, Netherlands’ta yapılan araştırma da bunu kanıtladı’ dedi. Akad. Petrunov’a göre mask ve yüz koruma kalkanları bizi virüsten muhafaza edemez ancak bunları kullanırken ‘ ‘içimizdeki virüs yükünün miktarı’ azaltılıyor. Akad. Bogdan Petrunov, alınan tedbirler sayesinde eğitim yılının normal seyredeceğini umduğunu belirtirken, ayrı sınıfların kapatılma ihtimalini dışlamadı.

***

Bir Bulgar Covid-19 aşısının klinik denemelere katıldı

Bulgar Mariya Spirova Oxford’da yaşıyor, Londra’daki bir hukuk yayınevinde editör ve Brexit konusunda ünlü yorumculardan biri. Covid-19 aşısı klinik deneme programı kapsamında, aşının enjekte edilen 18 bin gönüllü arasında yer alıyor.

BNR’ye verdiği demeçte, “İki kişide endişeye neden olabilecek semptomlar görüldükten sonra çalışmalar durduruldu.”dedi.

Mariya, İlk aşıyı 7 Ağustos’ta aldı ve enjeksiyondan hemen sonra iki gün ateşi olduğunu söyledi. Mariya Spirova, salgının duyurulmasının ardından “dünyanın durduğunu” gördüğü için aşı denemelerine gönüllü olmaya karar verdiğini söyledi.

***

155 yeni koronavirüs vakası

Tek Bilgi Portalı verilerine göre, yeni Covid-19 vakaları 4312 PCR testi sonucu tespit edilip yüzde 3,6’sını oluşturuyor. Son 24 saatte 7 kişi vefat etti, 127 kişi yeniden sağlığına kavuştu, 46’sı yoğun bakımda 734 kişi hastanede tedavi altında bulunuyor.Sofya’da 27 olmak üzere en fazla koronavirüs vakası var. Onu Plovdiv– 19, Varna, Stara Zagora ve Yambol – 10’ar vakayla izliyorlar. Aktif vaka sayısı 4423. Pandemi başlayalı koronavirüs bulaşanların sayısı 18 216’ya ulaştı. Toplam 736 kişi hayatını kaybetti.

Ruse’de bir öğrencinin pozitif PCR testinden sonra sınıf uzaktan eğitime geçti

Ruse’de “Baba Tonka” Matematik Lisesi 11. sınıfından 26 öğrenci okulun ilk gününde uzaktan eğitime geçti.Ders yılının açılmasının ardından öğrencilerden birinin kendini rahatsız hissettikten sonra, koronavirüs için PCR testi yaptı ve test pozitif çıktı. Bu nedenle, bütün sınıf, Bölgesel Sağlık Müfettişliği’nin tavsiyesi üzere önümüzdeki iki hafta boyunca uzaktan eğitime geçti.

***

Sliven’de üç pedagog pozitif çıktı

15 Eylül’de Sliven’de Covid-19, 8 vaka arasında üçü eğitim sisteminde çalışıyor. İşyerlerinin dışında enfeksiyon kaptığı söylendi. Bir vakda, anaokulundaki 12 çocuktan oluşan bir grup karantinaya alındı.

***

Başkentte bir okulda sekiz öğretmen koronavirüslü

Yeni ders yılının ikinci gününde, başkentin 55.  “Petko Karavelov” orta okulunda sekiz öğretmenin koronavirüs testi pozitif çıktı. Öğretmenler karantinaya alındı. Temasta bulunduklar kişilere de test yapılıyor.

***

2 milyondan fazla emekli, Covid-19 için ek para alacak

Bulgaristan’da 2,1 milyonun biraz üzerinde emeklinin emekli maaşlarına Ekim ayında 50 leva eklenecek.

Bu ek para, emekli maaşı miktarına bakılmaksızın tüm emeklilere ödenecektir. Ek ödeme, pandeminin etkilerini hafifletmek için hükümetin sosyo-ekonomik önlemlerinin bir parçasıdır.

***

Yunanistan’a yolculuk yapanlar dikkat: maskeniz yoksa 150 avro para cezası

Bugünden itibaren iki hafta boyunca ağırlaşan epidemiyolojik durum nedeniyle Yunanistan’ın Attika bölgesinde daha ciddi önlemler alındı. Maske takmak açıkta da artık zorunlu. BNR muhabiri Katya Peeva’nın bildirdiğine göre, polis yoğun yoklamalar yapıyor ve ihlal için 150 avro para cezası veriyor. İnsanların toplandığı tüm açık alanlar için geçerlidir – meydanlar, parklar, dükkanların ve bankaların önündeki kuyruklarda maske takılmalıdır. Tüm çalışanlar iş günü boyunca maske takıyor. Yunan doktorlar, 65 yaşın üzerindeki kişilere her yerde maske takmalarını tavsiye ediyor.

BNR

Reklamlar