Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Başbakan Boyko Borisov, Başbakan Yardımcısı Tomislav Donçev ve Eğitim ve Bilim Bakanı Krasimir Vılçev’in de katıldığı Rektörler Kurulu yönetimiyle yaptığı toplantıda, “Üniversite hocalarının maaşlarının artırılması için 2021 yılı merkezi yönetim bütçesinden 50 milyon leva sağlanacak” diye açıkladı.

Eğitim, hükümetin önemli bir önceliği ve bu, yüksek öğrenim okullarında görevli öğretim elemanlarının ücretlerinin artırılması için sağlanan fon artışıyla da doğrulanmakta. Görüşme sırasında hükümetin son iki yılda öğretmen maaşlarını önemli ölçüde artırdığı ve sektörde önemli reformlar gerçekleştirdiği kaydedildi.

Bugün Başbakanla yapılan görüşmede tartışılan artış, Şubat ayından itibaren asistanlık akademik pozisyonu için asgari ücretin Bakanlar Kurulunun belirlenmesine ilişkin Yüksek Öğretim Kanunu’nda yapılan değişiklikle bağlantılı. Bu miktar, diğer akademik pozisyonların ücretlerini de etkileyecek. Kanun tasarısı 2019’un başlarında Ulusal Meclise sunuldu ve bu değişiklik, hükümetin eğitim konusundaki uzun vadeli taahhüdünün bir parçası.

Sofya Üniversitesi Rektörü ve Rektörler Kurulu Başkanı Prof. Dr. Anastas Gerdjikov, üniversite hocalarının maaşlarındaki artışı kararlı bir adım olarak nitelendirdi. Prof. Dr. Gerdjikov, “Bu, en az 30 yıldan beri yüksek öğretim bütçesindeki en büyük artış ve en az 30 yıldan beri yüksek öğrenim okullarında görevli öğretim elemanlarının maaşlarındaki en büyük artış” diye vurguladı. Rektörler Kurulu Başkanı, mali destek ihtiyacını haklı çıkaran yüksek öğretim sisteminde yapılan reforma övgüde bulundu.

Bakan Vılçev, “Rektörlerle çok iyi çalışıyoruz. Önemli bir reforma yol açan bir yasa kabul ettik. Devlet ve üniversiteler tam bir uyum içinde çalışıyor” diye kaydetti.

Üniversite hocalarının kesinlikle yüksek öğrenimin dayandığı temel olduğunu söyleyen Başbakan Borisov, yükseköğretim sisteminde akademik personelin önemli rolünü şu sözlerle vurguladı: “Doktora derecesi almak kolay değil. Bu, tezlerini savundukları, doktora yaptıkları, çok büyük katkıları olduğu anlamına geliyor” diye vurguladı. Başbakan, şu anda Avrupa Birliği destekli programlara sağlanan fonlardan ek kaynağın sektör yararına kullanımının görüşülmekte olduğunu sözlerine ekledi.

Kırcaali Haber

Reklamlar