Avrupa Birliği’nin (AB) resmi istatistik kurumu Eurostat’ın verilerine göre Bulgaristan halkının % 50’si zorunlu olan yıllık profilaktik muayene yaptırmıyor.

Bulgaristan Ulusal Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Lübomir Kirov, Bulgaristan Ulusal Televizyonu’na (BNT) verdiği demeçte, bu verilerin elde edildiği araştırmanın iyi yapılmadığını düşünüyor.

Dr. Kirov, 18 yaşından büyük Bulgaristan vatandaşlarının yarısının profilaktik muayene yaptırdığını ve bu sayının hiç de az olmadığını belirtti. Onun ifadesine göre, bu verilerden dolayı eleştirilieceğimize övünmemiz gerekir.

Dr. Kirov, AB üye ülkelerinin çoğunda olduğu gibi ülkemizde de aile hekimlerini ziyaret için önceden randevu alma sisteminin uygulanması gerektiği görüşünü dile getirdi.

Ulusal Aile Hekimleri Derneği Başkanı, vatandaşlara aşı yaptırmaları çağrısında bulunarak bu amaç için aile hekimlerinin özel olarak hastalarını aramaları gerekmediğinin altını çizdi. Dr. Kirov’un ifadesine göre bunun yapılması özellikle son günlerde ülkede kızamık vaka sayısındaki artış nedeniyle önemlidir.

Dr. Kirov, yine Eurostat’ın verilerine göre Bulgaristan vatandaşlarının sadece beşte birinin 2017’de diş hekimine gittiğini ve sadece % 2’sinin diş hekimlerini yılda beş kereden fazla ziyaret ettiğini anımsattı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar