Bulgaristan, otomobillerin en eski olduğu Avrupa ülkesidir. Bulgaristan’da 20 yaş üstü tehlikeli otomobillerin sayısı 1,5 milyondur.

Bulgaristan Oto Tamircileri Meslek Odası Başkanı Emil Germanov, NOVA TV’ye verdiği demeçte, “Şu anda oto tamir ve servis faaliyetlerinde herhangi bir düzenleme yoktur. Bu nedenle, hangi oto servislerinin kayıtlı olduğunu ve hangilerinin kayıtlı olmadığını belirlemek zordur. Oto servislerine ciddi yatırımlar yapan meslektaşlarımız var. Onlar, arıza teşhisi, tamir ve yedek parça değişimi konusunda üreticinin koyduğu teknolojik düzene uyuyorlar. Bu oto tamirciler genellikle arabanızı geri alırken eski parça kullanmadıklarını kanıtlamak için size bir garanti belgesi verir” dedi.

Germanov, Bulgaristan’da kayıtlı oto servislerinin 6700 civarında olduğunu ve arabaların 4 200 000’e yakın olduğunu sözlerine ekledi. Onun ifadesine göre, düzenlenmemiş olan birçok oto servisi bulunuyor, ancak hangisinin yasa dışı faaliyette bulunduğu ve hangisinin bulunmadığını belirlemek çok zor.

Bulgaristan Oto Tamircileri Meslek Odası Başkanı,” Bir araba yılda bir kez servise götürülürse bu günde 33 000 otomobilin servise götürüldüğü anlamına gelir, oysa çoğu 2-3 kez veya daha fazla servise götürülür. Bu sayıdaki tamirin, düzenlenmiş olan bu 6700 oto servisinde yapılması mümkün değil” diye belirtti.

Germanov, meslek örgütü tarafından hazırlanan kanun tasarısı ile ilgili olarak,” Yeni kanunun önemli kısımlarından biri, araç mezarlıklarındaki eski otomobillerden alınan her yedek parçanın menşeine ilişki bilgilerin bulunması şartının getirilmesidir, yani hangi otomobilden alındığının bilinmesidir” dedi.

Oto servis sahibi olan Rumen Dunev,”Ucuz bir tamir genelde pahalıya mal olur. Üstelik ikinci el yedek parçaların kullanılması tehlikeli olabilir. Müşterilerin tamir için fatura istemesi çok önemlidir. Böyle bir belge odluğunda araba kaza yaparsa kimin tamir yaptığı bilinir ve hak talebinde bulunabilir” dedi.

Dunev’in ifadesine göre, tamir faturası ve garanti belgesi vermeyen oto servislerinin sayısı yüksek. Diğer bir sorun, hangi niteliklere sahip olduğu ve soruna yol açmayacağı bilinmeyen Türkiye ve Çin’den düzenlenmeden ithal edilen otomotiv parçalarıdır.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar