Yeni eğitim öğretim yılı artırılmış epidemiyolojik önlemler ortamında açıldı

Covid- 19 pandemi ortamında vücut ısısı ölçme, sınıfın tek ders odasında eğitim görme, koridorları bölme işaretleri,mesafe, dezenfeksiyon, açık havada daha fazla etkinlikler, virus belirtileri olan öğrencilere tecrit odaları, kapalı alanlarda maske takma zorunluluğu, ders odalarında imkanlar dahilinde farklı girişlerden girme, teneffüsleri düzenleme ve yeniden uzaktan eğitime geçme durumunda okullarda ek plan hazırlama gibi şartlar getirildi.

Eğitim Bakanı Krasimir Vılçev ülkede toplam 2 400 okulun yeni ders yılına hazır olduklarını bildirdi.

300 öğrenci farklı sebeplerden dolayı eğitimine uzaktan devam edecek. Sağlıkla ilgili tehlikeler mevcut olan çocuklar, uzaktan elektronik eğitime tabi tutulacak.

Sağlık Müfettişi: Okullar ve yerleşim yerleri kapatılmayacak

Devlet Sağlık Müfettişi Doç. Doktor Angel Kunçev Nova Tv kanalından yaptığı açıklamada:“Koronavirüsün yayılma temposundan ve komplo teorileri beni korkutuyor” dedi. Kunçev, Ekim sonunda okulların kapatılacağı ve yerleşim yerlerinde seyahat kısıtlamaları getirileceği söylentilerini yalanladı.

“Hastalığın yayılma temposunu bunu gerektirecek durumda değil” diyen uzman, bütün okullarda aynı önlemlerin alınamayacağını kaydetti. “İlk olarak sınıf dahilinde hareket edilecek, hasta çocuk varsa, ona gore önlem alınacak. Fakat daha fazla sınıfta koronavirüs olayları görülürse, o zaman bütün okulda uzaktan eğitime geçilecek” dedi.

Psikolog Gergana Krumova: „ Çocuklara neden maske takmaları gerektiğini izah edersek psikolojilerini bozmayacağız“

Okul psikoloğu Gergana Krumova BNR’ye verdiği demeçte, “Sosyal mesafe daha bugün hissedilecek, çünkü okul avlusunda sadece 1., 5.,8., ve 12. sınıf öğrencileri olacak” dedi. Bununla birlikte, okullarda salgına karşı tedbirlerin boşuna uygulanmadığını vurguladı.

Ona göre, çocuklara koruyucu maske takmak ile öğretmenlerini ve anababalarını korudukları anlatılırsa, bu onların psikolojisini bozmaz.

Psikolog,koronavirüs semptomları olan çocukların izole edileceği, mekana “izolatör” denmesi uygun olmadığı ve aşırı endişe uyandırdığını izah etti.

Son 24 saatte 143 yeni koronavirüs vakası teyit edildi

Covid-19 Tek Bilgi Portalının bilgilerine göre ülkede 143 yeni koronavirüs vakası tespit edildi. Pandemi başından beri 18 061 kişiye virüs bulaştı.

Son 24 saatte yapılan 3 163 PCR testinden yüzde 4.5’i pozitif. 9 kişi vefat etti, 163 kişi sağlığına kavuştu. Pandemi başından bu yana koronavirüs salgını geçiren ve daha sonra iyileşenlerin sayısı 12 930’e ulaştı.

Ülkede virüs şimdiye kadar 729 kurban aldı.

Covid-19 virüsü kanıtlanan 730 kişinin tedavisi hastanelerde sürüyor. Hastalardan 49’u yoğun bakım ünitelerinde bulunuyor.

Son 24 saatte en çok yeni vaka Burgas’ta kaydedildi- 24. Kırcali’’de 19, Stara Zagora’da 15, Sofya’da 12, Blagoevgrad’da 12, Plovdiv’de 10 ve Varna’da 8 kişinin koronavirüs testi pozitif çıktı. Aktif vaka sayısı 4402.

Merkez Bankası müdürü: “Bankalar krize hazırlıklı girdi”

Bulgaristan bankaları son yıllarda yapılanlardan dolayı krize hazırlıklı girdi. Bulgaristan Merkez Bankası müdürü Dimitar Radev, Ekonomi Enstitüsünün yeni ders yılının açılışında konuşurken, bunları söyledi.

BGNES ajansı, Radev’in, Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilen stres testlerine ve geniş çaplı kalite denetimine dikkat çektiğini aktardı.

Radev’e göre, krizin başlangıcından bu yana bankalar, likiditesini güçlendirmek için ek önlemler aldı. Krizin iş dünyası ve halk üzerindeki sonuçlarını hafifletme koşulları yarattılar.

Şimdiye kadar 14binden fazla işletme ve 93 binden fazla hane, toplam 9 milyar levalık borç üzerinde ertelenmiş ödeme izni aldı.

Koronavirüs ve Bulgaristan’da alınan önlemler konusunda güncel bilgileri Bulgaristan Radyosu web sitesinde daha 9 dilde bulabilirsiniz.

Derleyen: Yoan Kolev
Çeviri: Sevda Dükkancı, Müjgan Baharova
Editörlük: N. Dimitrova

BNR

Reklamlar