Dışişleri Bakanlığı basın merkezinden yapılan açıklamada, Bulgaristan ve Vanuatu arasında diplomatik ilişkiler kurulacağı bildirildi.

İki ülkenin Dışişleri Bakanları Ekaterina Zaharieva ve Ralf Regenvanu konuyla ilgili Togo Cumhuriyetinin başkenti Lomé’de gerçekleşecek olan AB ‘nin Bakanlar Kurulu ve Afrika, Karayipler ve Pasifik (ACP) Devletleri ortak toplantısı öncesinde görüştüler.

Foruma 79 ülkeden gelen delegasyonlar katılmakta ve onlara Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Ekaterina Zaharieva başkanlık yapmaktadır.

2001 yılında Bulgaristan Vanuatu Cumhuriyeti de dahil olmak üzere bir dizi Pasifik adası devleti ile diplomatik ilişkiler kurmak için adımlar attı. Şimdiye kadar diplomatik ilişkiler Nauru, Solomon Adaları, Tuvalu ve Fiji ile kurulmuştu. Bulgaristan ve Vanuatu dışişleri bakanlarının ikili ilişkilerin kurulmasına engel olmadığını belirten ilk toplantısı oldu.

Zaharieva ve Regenvanu, özellikle uluslararası örgütler çerçevesinde işbirliği potansiyeli olduğunu belirtti. Bulgaristan AB Üyesi Devleti olarak, Avrupa Birliği’nin gelişmekte olan ülkelerle olan ilişkilerine büyük önem verdiğini ve deneyim alışverişi için daha fazla fırsat aramaya ve Pasifik’teki küçük ada devletleriyle daha yakın ilişkiler kurmaya çalıştığına işaret edildi. Toplantı sırasında, dekolonizasyon süreci de dahil olmak üzere bir dizi Pasifik devleti sorunu tartışıldı.

Küçük topraklarına rağmen, Vanuatu çok dilli ve kültürel çeşitliliğe sahip ülkelerden biridir – takımadalar 113 farklı dil ve lehçelerde bilinmektedir. Aynı zamanda Vanuatu 1 Temmuz 2018 tarihinden itibaren plastik poşet ve pipetleri yasaklayacak olan ilk ülke olacaktır.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar