Bulgaristan ve Sırbistan, uzun süredir ertelenen yıllık 1,8 milyar metreküp doğal gaz taşıma kapasitesine sahip boru hattı bağlantısı çalışmalarına başlayacak.

Bulgaristan ve Sırbistan Enerji Bakanları, iki ülke arasında geçen yıl Ocak ayından bu yana ertelenen doğal gaz enterkonnekte sistemin inşa planını hayata geçirme konusunda anlaştı. Rus doğal gazına bağımlı ola iki ülke, gelecekteki doğal gaz tedarik çeşitliliğini artırmayı hedefliyor. 62 km’lik enterkonnekte sistem, Bulgaristan-Sırbistan yönünde 1,8 milyar metreküpe kadar doğal gaz transferine olanak sağlayacak. Hat, Sırbistan-Bulgaristan yönüne ise yılda 0.15 milyar metreküp gaz taşıma kapasitesine sahip olacak. Hat ayrıca Bulgaristan’dan diğer Güneydoğu Avrupa ülkelerine de gaz taşıyacak.

Avrupa Komisyonu anlaşmanın Perşembe günü Sofya’da imzalandığını açıkladı. Avrupa Komsiyonu, Batı Balkan bölgesinde enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesinin baskın tedarikçilere bağımlılığı azaltacağını ve enerji güvenliğini artıracağını belirtti. AB hattın Sırbistan ayağı için 49.6 milyon euro finans desteği sağladı.

Bulgaristan Romanya ile de çift yölü taşıma yapacak 25 kilometrelik yeni doğalgaz boru hattını 2016 yılı sonunda devreye almıştı. Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin AB yasalarına uymadığı gerekçesiyle iptal edilmesinin ardından Bulgaristan, AB’nin desteğini alarak bir doğalgaz dağıtım merkezi kurmayı planlıyor.

 

Enerji Günlüğü

Reklamlar