Meclis Başkanlığına sunulan Dinler Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısında devletin sadece Ortodoks Hıristiyanları ve Müslümanları temsil eden kurumları desteklemesi ve dini cemaatlerin dışarıdan finanse edilmesine izin verilmemesi öngörülüyor. Tasarıyı hazırlayan milletvekilleri, şimdiye kadar görülmemiş bir şekilde parlamentoda yer alan en büyük üç partinin Meclis Grubu Başkanları Tsvetan Tsvetanov (GERB), Korneliya Ninova (BSP) ve Mustafa Karadayı (HÖH). Bu tasarı, birkaç ay önce Başbakan Yardımcısı ve ırkçı ve aşırı milliyetçi tavırlarıyla bilinen VMRO Başkanı Krasimir Karakaçanov’un dini kurumların finanse edilmesine yönelik yasa tasarısı hazırladığını açıklamasından sonra Meclise sunuldu. Karakaçanov, hala bir yasa tasarısı sunmuş değil.

Devlet sübvansiyonu, ülke nüfusunun en az yüzde 1’inin mensup olduğu dinler için sağlanacak. Ulusal İstatistik Kurumu verilerine göre bu sınır seviyeyi aşan sadece Ortodoks Hıristiyanlık ve İslam dini mensuplarıdır. Katolik Hıristiyanlık bu sınır seviyeyi aşamıyor, çünkü vatandaşların ancak yüzde 0,6’sı kendini Katolik Hıristiyan olarak tanımlıyor. Adı geçen iki dinin her bir mensubu için devlet tarafından 10 leva miktarında destek sağlanacak, ancak din başına sağlanan sübvansiyon 15 milyon levayı geçmeyecek.

Tasarı kabul edilirse Bulgar Ortodoks Kilisesi, en yüksek miktarda devlet sübvansiyonu alırken, Başmüftülük ise 9, 67 milyon Leva alacak. Şimdi kayıtlı resmi dinlere yönelik devlet sübvansiyonlarının dağılımı her yıl kabul edilen Devlet Bütçesi Kanunu ile yapılır. 2018 yılında dinlere yönelik yaklaşık 5 milyon leva öngörülüyor. Bu kaynaklar, sadece ibadet yerleri ve mezarlıkların yenilenmesi için ayrılmıştır.

Tasarının “Gerekçe” bölümünde şu ifadeler yer aldı: “Devletin bir sübvansiyon sağlaması halinde onun tarafından kurulan bir kısıtlayıcı rejimin uygulanması ve bu dini kurumların finanse edilme yolları üzerinde daha sıkı bir kontrole sahip olması gerektiğine inanıyoruz”. Nüfusun yüzde 1’inden azının mensup olduğu dini mezheplere yönelik finansman desteği şu anki düzenlemeye göre yapılacaktır, yani sadece ibadet yerleri ve mezarlıklar için kaynak sağlanacaktır.

Tsvetanov, Ninova ve Karadayı, ayrıca kayıtlı dini cemaatlerin ve kurumların, din görevlilerinin maaşları ve dini kurumlarda çalışanların maaşları için yabancı devletlerden bağışlar almasının yasaklanmasını öneriyorlar. Yabancı bir ülkeden kabul edilecek başka herhangi bir yardım için Bakanlar Kurulu Dinler Dairesi tarafından yetkilendirilecektir. Ayrıca belirli bir tutarı aşan herhangi bir bağış devlete bildirilecektir. Ancak, kesin miktar henüz belirlenmemiştir.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar