Bulgaristan, kendisine koşulan şartların büyük bir bölümünü yerine getirmiş olduğundan Arnavutluk’un AB’ye katılım görüşmelerine başlanmasını destekliyor.

Ancak şu anda ülkemiz Kuzey Makedonya’nın AB üyeliğine müzakere çerçevesini destekleyemez. Başbakan yardımcısı ve dışişleri bakanı Ekaterina Zaharieva bunu ‘Genişleme’ maddesinin ele alındığı  AB Genel İşler Konseyi’nin video konferans yoluyla gerçekleştirilen oturumu sonrasında Dışişleri Bakanlığında düzenlenen brifingde bildirdi.

Buna gerekçe olarak, önerilen projenin  ‘Makedon dili’ değil, ‘Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin resmi dili’ diye Bulgar dil formulünün göz önünde bulundurulması, Bulgaristan’la Kuzey Makedonya arasında 2017’de imzalanan Dostluk ve İyikomşuluk Anlaşması ile Prespa Sözleşmesinin uygulanmasına dair yol haritası oluşturulması, Bulgaristan’da Makedon azınlığı ile ilgili herhangi iddiaların ne biçimde olursa olsun sürdürülemeyeceğine ilişkin özel bir metnin yer alması olmak üzere, Bulgar taleplerini yansıtmaması gösteriliyor.  

Zaharieva, Bulgaristan’ın görüşmelere açık olduğuna, bunun hayata geçirilmesi için Kuzey Makedonya’nın da yardımcı olmasının gerekli olduğuna işaret etti.

Bakan, iyi komşuluk prensiplerinin sadece metinlerde yer almasının değil, pratikte uygulanmasının da gerekli olduğunu vurguladı. 

Zaharieva, mevkidaşlarını Sofya ile Üsküp arasındaki görüşmeler konusunda bilgilendirmiş olup Alman başkanlığının gayretleri için teşekkür ettiğini de belirtti.  

BNR

Reklamlar