Basın toplantısı düzenleyen Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva, Bulgaristan’ın hâlâ Kuzey Makedonya’ya ilişkin müzakere çerçevesini onaylamak durumunda olmadığını bildirdi.

Sözlerine göre Makedon tarafı İyi Komşuluk Anlaşması’nı sistemli şekilde ihlal ediyor, Bulgar yatırımlarına engeller çıkarılıyor, kin dilinin giderilmesi yönünde adımlar atılmıyor.

“Başbakan Boyko Borisov ve Bulgaristan hükümetinin tutumu iyi niyetli olsa da Bulgar karşıtı kampanyaya yol açan tavizlere müsammaha gösterilmeyecek. Açık konuların olması, bütün Avrupa Birliği için zor olur. Şu anda da bu türden hoş olmayan örnekler var” sözlerini kullandı Zaharieva.

Dışişleri Bakanına göre müzakere çerçevesi ile ilgili uzlaşmanın sağlanması konusunda hâlâ şans var. “Zaman çok değil, ama AB Konseyi Almanya Başkanlığı’nın bu süreçte yükümlülük üstlenmesi, iyi endikasyonlar vermektedir. Belirlenen çerçeveye uymayı istememek en çok Üsküp’ün zararına olur” şeklinde konuştu Zaharieva.

Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, müzakere çerçevesinin onaylanması gereken AB dışişleri bakanları toplantısının yapılacağı 10 Kasım’a kadar görüş farklılıklarını gidermelidir.

BNR

Reklamlar