Uluslararası pasaportların gücünden bahsedildiğinde bazı pasaportların diğerlerden daha etkili olduğunu bilmeliyiz. Bu, belgenin sayfa sayısına, rengine veya armasına değil, onu çıkaran ülkenin diğer ülkelerle diplomasi kabiliyetine bağlıdır, öyle ki vatandaşları yolculuk yaptığında gümrükten hızlı geçebilsin ve kolaylıkla vize alabilsin.

Yakında BGNES ajansı, son 12 yıla nazaran 2018 yılında Bulgar pasaportuyla daha çok ülkede yolculuk yapılabildiğini aktardı. Henley Passport İndex’in 2018 yılı için en yeni hesaplamalarına göre Bulgaristan, 169 devlete vizesiz ulaşım sağlayan uluslararası pasaportlarının gücü açısından dünyada 16’ncı sırada yer alıyor.

Listede şimdiki sıralama, 2006 yılından bu yana Bulgaristan’ın en iyi sıralamasıdır. Son 3 yılda Bulgaristan 20’nci ile 21’inci sıra arasında yer değiştiriyordu. Bundan önce ülkemiz, 2006 yılında dünyada ancak 29’uncu olduktan sonra 2014 yılında 18’inci sıraya ulaşmıştı. Balkan ülkelerinin daha büyük kısmına nazaran Bulgaristan, nispeten daha iyi bir konumdadır. Sırbistan, uluslararası pasaportlarının gücü açısından 36’ncıdır, çünkü vatandaşları 130 ülkeye kadar serbest bir şekilde yolculuk gerçekleştirebiliyor, Makedonya ise 125 ülkeye vizesiz yolculuk hakkı ile sıralamada 41’incidir. Karadağ, 123 ülkeye serbest ulaşım ile 43’üncüdür, Bosna-Hersek ise 118 ülkeye vizesiz yolculuk hakkı ile sıralamada 47’nci sırayı Rusya ile paylaşıyor. Arnavutluk ise sıralamada 48’inci pozisyonda yer alıyor, çünkü vatandaşlarının 114 ülke için vizeye ihtiyacı yoktur. Balkan Yarımadası bölgesinden Hırvatistan ve Romanya’nın pasaportları en değerliler arasında yer alıyor Bu iki ülkenin vatandaşları, 187 ülkeye vizesiz yolculuklar gerçekleştirebiliyor.

Henley Passport İndex tarafından her yıl hazırlanan ve 100 ülke kapsayan listenin başında, vatandaşları 218 ülkeden 189’unda vizesiz yolculuk yapabilen Japonya bulunuyor.Sıralamanın sonlarında Irak ve Afganistan yer alıyor. Irak ve Afganistan vatandaşları, ancak 30 ülkede vizesiz yolculuk yapabiliyor. Uluslararası pasaportlarının gücü açısından Almanya ve Singapur, sıralamada ikinci sırada yer alıyor, çünkü vatandaşları 188 ülkeye vizesiz giriş yapabiliyor. Üçüncü sırada ise vatandaşları 187 ülkeye serbest girişi olan Finlandiya, Fransa, İtalya, Güney Kore, İspanya ve İsveç bulunuyor.

 

Çeviri: Rayna İvanova, BNR

Reklamlar