Bulgaristan’daki Müslüman toplumu adına Bulgaristan Başmüftülüğü, Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde 15 Mart 2019 Cuma günü cuma namazı sırasında 50’den fazla kişinin hayatını kaybettiği iki camiye yönelik terör saldırısını şiddetle kınadı.

Başmüftülük tarafından yayımlanan bildirinin tam metini şöyledir: ”Dini, etnik ve kültürel farklılıklar farketmeksizin masum insanlara yönelik şiddet eylemleri kabul edilemez ve sert bir dille ayıplanmalıdır. Bu acımasız eylemler insan uygarlığında unutulmaz yaralar açar ve barış içinde birlikte yaşama arzusunu baltalar. Bir kez daha nefret ve yabancı düşmanlığına dayalı ağır bir suça tanık olduk.

Siyasi çıkar elde etmek amacıyla politikacıların bilmeden konuşmaları, son 10-15 yılda aşırı sağ ve aşırı sol örgütler tarafından nefret dilinin kullanılması ve açıkça toplumun bölünmesi çağrıları meyvelerini veriyor.

Kamuoyunu şekillendiren kitle iletişim araçlarına, toplumun ileri gelenlerine ve aydınlara bu konuda büyük görev düşüyor. Fakat ne yazık ki başarısızlık, hümanizm ve insan hakları açısından her yöndedir. Çağrımız esas olarak medyaya yöneliktir: Dini topluluklara, azınlıklara ve genel olarak herkese yönelik nefreti körükleyen söylemlerin yayılmasına, yayınlanmasına veya izin verilmesine imkan sağlamasın!

Christchurch’de iki camiye saldıran teröristin yazdığı manifestodan anlıyoruz ki Balkanlar ve Avrupa tarihinde yaşanmış bazı olaylardan çok etkilenmiş durumda, oysa hepimiz biliriz ki Balkanlar bir barut fıçısıdır. Bunu göz önüne alarak bu topraklarda yüzyıllarca yaşayan bizler, çocuklarımız ve gelecek nesiller için saygıyı, bir arada yaşamayı ve barışı korumak zorundayız. Nefret, düşmanca tutumlar, nefretin, ırkçılığın, yabancı düşmanlığının, antisemitizmin, İslamofobinin veya diğer türden nefretlerin haklı gösterilmesi önyargıları besler ve ciddi sonuçlar doğurur.

Nefret ve ırkçılığa dayanan siyasi ve medya propagandası, belirli insanlara yönelik şiddeti kışkırtır ve ne yazık ki, bundan etkilenen insanlar her zaman vardır.

Bulgaristan Başmüftülüğü olarak terör saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine en içten başsağlığı, yaralılara acil şifa dileklerimizi sunyoruz, Yeni Zelanda’daki tüm Müslümanlar ile dayanışma içinde olduğumuzu, onların acısına duyarlı olduğumuzu ve Yüce Allah’tan sabrı cemil niyaz ettiğimizi ifade etmek isteriz”.

 

Bulgaristan Başmüfftülüğü

Reklamlar